tirsdag 14. mai 2013

Om teltur med barn

Å ha med lillegutt på telttur er noe av det koseligste jeg vet. Han finner slik glede av å være ute, og vi får vært sammen uten at noen huslige plikter forstyrrer. Det å være sammen er det som er i fokus og vi lager hyggelige minner ♥ 

Tenkte jeg kunne komme med noen tips om det å være på teltur med barn. Vi er langt fra eksperter på området, til det har vi alt for lite erfaring enda men noe har vi da fanget opp :-)

Før turen
Snakk med barnet om turen og hvilke planer dere har, så vet de litt om hva som venter.

Første telttur med barn?
Kan være greit å ta det en helg det er meldt fin vær, er mye mer praktisk og større sjanse for at det blir en god opplevelse. Legg også overnattingen i nærmiljøet eller nærme bilen så har man mulighet for å bryte leir om det skulle bli helt krise... Innstill dere på at det kan bli litt mindre søvn og kanskje også litt ekstra å passe på om dere har med små barn, men med positiv innstilling kommer man langt :-)

Om teltplassen
Tenk nøye på hvor du setter opp teltet. Velg et sted som ikke er vindutsatt, spesielt om du telter på fjellet. Men er du i skogen på sommeren så kan det være greit å velge teltplass hvor det er litt bris, da blir ikke insektene så plagsomme. Viktig å velge et sted hvor vannet ikke samler seg dersom det kommer regnvær, ikke hyggelig å bli vekket av vann i teltet... Underlaget bør også være så flatt som mulig og ikke for hardt å ligge på. Vil du ha morgen eller kveldssol  evt skyggeplass? Er en fordel om det et vann eller bekk i nærheten så du enkelt kan hente drikkevann. Med barn på tur prøver jeg å finne en teltplass hvor de har plass nok til å røre på seg og jeg tenker også på sikkerhet.

Det praktiske
Pass på at barna ikke fryser, ha med varme klær og nok skift tilfelle de blir våte.
Legg utstyret du trenger om morgenen lett tilgjengelig i teltet. Ved å ha mat og vann lett tilgjengelig kan man ta frokosten i teltet om man våker opp til regnvær. Oppbevar sko og klær så de holder seg tørre gjennom natten. Vi merker at det er en fordel at vi har vært en del på telttur før vi fikk barn, å slå opp og legge sammen leiren går forholdsvis fort da vi har klare oppgaver på hvem som gjør hva. Barn liker ofte ikke å vente lenge.... Med de minste barna må kanskje en voksen ta seg av det praktiske mens den andre tar seg av barna, men når barna blir større så er et fint om de også får hjelpe til og kanskje også har sine faste oppgaver de kan bidra med. De har bare godt av å få litt ansvar, også på tur :-)

For ekstra hygge
Mat er viktig på tur, legg gjerne litt ekstra innsats i matlagingen og velg mat barna er glad i. Litt godis er greit å ha når det kreves ekstra motivasjon.
Lek og morro skaper god stemning! Her skal det ofte ikke så mye til. Vi synger og leker mye rollespill på tur. Man kan også gjøre mye ut av det man finner i naturen, en pinne kan bli sverd som man kan bekjempe sjørøvere med, man kan se etter insekter og dyrespor, lage pinne-dyr etc. Har man mulighet til å ta med noe kan det være en spade å grave med, insekts boks, fiskeutstyr, såpebobler osv. Har også erfaring med at det kan være greit å ha noe på lur om barnet våkner tidlig på morgenen som f. eks en aktivitetsbok, tegnesaker osv så slipper man å gå ut av teltet grytidlig... Favorittbamse eller klut får selvfølgelig være med. Og en liten leke de selv har valg ut kan være greit.

Utstyr som er kjekt å ha på telturen
Kart / Kartmappe
Telt
Soveposer
Liggeunderlag
Thermarest stol (Ikke nødvendig men gir ekstra komfort)
Jerven duk (kan brukes som underlag ute for de minste + til bruk om barna blir kalde. Fine å legge over soveposen om det er kaldt om natta)
Mulitfuel brenner og bensin
Fyrstikker
Spisesett med tallerken, kopp og bestikk
Kjeler, stekepanne, stekespade, sleiv
God kniv
Drikkeflasker
Sammenleggbar vannkanne (kjekt å ha dersom et stykke unna rent vann)
Førstehjelputstyr
Myggmiddel
Toalettmappe (Kun det nødvendigste som solkrem, tannbørste, tannkrem, shampo, lite speil)
Ellers drar jeg aldri på tur uten kamera :-)
I tillegg til dette er det klær og mat, kommer mer om det i egne innlegg.

Etter turen
Snakk gjerne og se på bildene fra turen i etterkant. Ved å ta vare på de gode minnene så får du barn som ivrer etter å være med på ny telttur :-)

Ellers er det selvfølgelig ikke bare idyll på tur bestandig, men ved å være mest mulig forberedt så har man iallefall et bedre utgangspunkt. Og all erfaring er god erfaring...

God tur!

Bilder og gode minner fra telttur i Mai 2011 da lillegutt var nesten 11 måneder gammel :-) 

4 kommentarer:

 1. For et herlig innlegg og for et virkelig HERLIG mutibilde!! :))
  Lest gjennom to gonger for å sjå om det er noke eg har glemt å tenke på. Har no ikkje telta før og har ikkje den rutina dokke har før dokke fekk barn. Her blir det å hoppe rett oppi teltinga med lillemann også! Der blir no andre voksne som skal være med, men da i sine egne telt. Gleder meg masse, men har en liten sommerfugel i magen også ;))
  Kos dokke masse på teltur!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Skjønner godt at du gleder deg, Lillemannen din trives jo så godt ute så det er nok midt i blinken for han tenker jeg. Bra du ikke lar deg skremme av at du ikke har så mye erfaring fra teltliv fra før, det er absolutt ikke nødvendig å ha det altså. Man kommer veldig langt med positiv innstilling og så finner man sine rutiner etter hvert som man får mer erfaring. Masse lykke til med første telttur, gleder meg til å lese om den i bloggen din. Klem

   Slett
 2. Skal snart ha med vår datter på 2 år på telttur for første gang så takk for gode tips. Fin blogg du har :-)

  SvarSlett
 3. Veldig mange gode tips her! Vi er heilt i startfasen av teltlivet, og tar til oss alle gode råd! :)

  SvarSlett