mandag 7. april 2014

Østmarka - trilletur rundt Nøklevann med pause på Rustadsaga

Forrige uke arrangerte Barnas Turlag i Oslo trilletur rundt Nøklevann. Oppmøte var på parkeringsplassen ved Østmarksetra, og der kunne vi telle nesten 30 barnevogner som var klar for tur.

Har du permisjon, trives i marka og har lyst å treffe andre hyggelige foreldre og barn anbefaler jeg deg å slenge deg med på trilleturene som DNT / Barnas turlag arrangerer.

Turvant lita frøken det her!

Nøklevannet er stort vann øst for Bøler, Ulsrud. Vannet har regulert utløp via demningen ved Rustadsaga, er 3 kilometer langt og ligger 164 moh. Det ble regulert til drikkevann ved århundreskiftet som førte til at en rekke plasser og bygninger rundt vannet (blant annet Sarabråten) måtte rives i 1917. Nøklevann var en del av drikkevannsforsyningen fram til 1983, da ble området frigitt for alminnelig bruk. Nøklevann har flere fine badeplasser og er også et populært fiskevann. 

Det er fint å trille rundt Nøklevann. Kjempe fin natur og det er passe kuppert rundt vannet slik at det ikke blir kjedelig å trille. 

Ved Bremsrud.

Ved Sarabråten tok vi en stopp hvor reiselederne fortalte oss litt om historien på stedet. 


Denne plassen som i dag består av et par rastebord, et stikryss og noen ruiner var for drøye 100 år siden et senter for hovedstadens stormenn. Vil du vite mer om Sarebråten les her.
Ved Kattisa som var husmannsplass under Rustad gård.

Framme ved Rustadsaga Sportstue som ligger sørvest for Nøklevann. Der er det åpen kafe hver dag foruten mandager og de frister med masse godt. Rustadsaga ligger bare 400 meter fra parkeringsplassen ved Skullerud skole så den er lett tilgjengelig for de aller fleste. Det er veldig barnevennlig der da de har stellerom og barnestoler, og selger også barnemat og bleier. 

Opprinnelig ble stedet kalt Saghøi fordi det lå på høyden over sagbruket Rustadsaga. Både sagbruket, mølla og spinneriet ble drevet av Skraperudbekken som renner fra Nøklevann til Skraperudtjenet.

Anbefaler å trille rundt Nøklevann. Lett tilgjengelig med vogn og vakker natur. Er det sommer og fint vær kan du også ta en badepause, se her for mer informasjon om badeplasser ved Nøklevann.

2 kommentarer:

  1. For et flott opplegg barnas turlag har for trilleturer! Virkelig et flott tiltak for mødre som er heime, ja fedre også ikkje minst! Her er det lite organisert, men så er ikkje Sykkylven så stort heller. Tomlene opp for Oslo og barnas turlag :-D

    SvarSlett
  2. Det såg ut som ein koseleg tur! Kjekt å lese litt lokalhistorie og.

    SvarSlett