mandag 4. desember 2017

Koselige førjulsaktiviteter ute med barna ♥

Det er veldig kjekt å bruke den siste tiden før jul til å roe ned og gjøre hyggelige ting sammen. Gjerne ute, for frisk luft gjør ekstra godt i den mørke tiden av året. Vi har samlet sammen noen forslag til uteaktiviteter i tiden før jul.

Lommelykttur

Skogen ser ganske annerledes ut i mørket. Ta med lommelyktene og la ungene lyse seg fram i mørket. Planlegg et turmål, man trenger ikke gå så langt. Målet kan f. eks være en bålplass hvor man kan kose seg med middag eller bare grille litt kveldssnacks som popcorn eller marchmellows etc. La gjerne barna ta med en venn, det gjør turen enda mer morsom.


Refleksløype

Som lommelykttur. Men dersom man har mulighet kan man henge opp reflekser langs løypen på forhånd. Eller en i turfølget kan gå litt i forveien for å henge opp. Så lar man barna lyse seg fram med lommelyktene til turmålet.

Bålkos

Tiden før jul blir det fort mørkt. Og det kan være kaldt og surt. Da kan det være hyggelig å sitte ved bålet som både varmer og gir lys. De gode samtalene kommer ofte rundt bålet. Og de litt større barna synes ofte det er kjekt være med å finne ved og fyre opp bålet.


Det er så mye mer enn pølser som kan grilles på bålet. Men uansett hva man velger å grille, bålmat smaker utrolig godt! Fisk eller kylling i folie, tacowrap, pinnebrød og grillet eple med sukker og kanel er noen av våre favoritter. Vi har laget en side med forslag til enkel og god turmat som du kan finne her!

Pepperkakejakt

Det hører med å bake pepperkaker før jul. Og de smaker så utrolig godt. Hva med ta en tur i skogen og arrangere en skattejakt etter pepperkaker. Man kan lage et lite kart, eller gi barna små hint underveis om hvor pepperkakene har gjemt seg.

    Nam Nam!


Lag fuglemat og heng den opp ute

Du trenger delfiafett og fuglefrø. Først smelter man delfiafettet og deretter heller man fuglefrøene oppi og rører godt. Legg formene på en stekepanne med bakepapir og hell blandingen i formene.
Opphenget kan du lage på flere måter. Enten ved å sette en pinne der hullet skal være, eller fylle formene halvfulle og så legge i en tråd før du heller i resten av blandingen. La formene stå til avkjøling over natten (gjerne ute om kaldt). Gå så ut neste dag og heng de opp sammen med ungene.


Fotosafari

Gi barna sitt eget kamera, dra ut på tur og la barna lete etter gode motiver ute i skogen. Spesielt litt eldre barn synes dette er veldig spennende. Du kan også gi de oppgaver underveis, som f. eks ta bilde av noe du forbinder med jul. Eller ta bilde av noe brunt etc. Etter turen så kan man se på bildene sammen. Dette er også en kjekk aktivitet for de voksne som får se verden fra barna sitt perspektiv.

Taubane for kosedyr

Dette er en enkel aktivitet på tur. Alt du trenger er et tau, karabinkrok eller gardinring og hyssing. Og selvfølgelig noen kosedyr som liker oppleve litt spenning :-) Tre karabinkroken på et tynt tau,  og bind tauet stramt mellom to trær i en skråing. Fest kosedyret med hyssing til karabinkroken, ønsk det lykke til og send det avgårde med herlige heiarop fra barna.

Også kosedyrene liker litt spenning på tur!

Turbingo

Turbingo er en fin aktivitet for å gjøre skogsturen enda mer spennende. Tegn forskjellige ting barna kan finne i skogen på et ark. Eller lag den på pc og skriv ut. Hva som er på arket tilpasser man etter alderen på barnet, årstid og ønsket vanskelighetsgrad. Man må gjerne erstatte noen av bildene med ord om man har barn som kan å lese. Så er det om å finne mest mulig av tingene og barnet krysser ut tingene etter hvert som man finner de. Større barn med eget kamera kan f. eks ta bilde av tingene etter hvert som en finner de. Kanskje vanker det også en liten premie når man er ferdig?


Turgjemsel

Den enkleste versjonen er å komme seg i skogen og gjemme seg der. Greit avtale med barna hvor langt man kan gå på forhånd. Man kan også leke gjemsel mens man går selve turen. Da kan barna løpe foran og gjemme seg langs stien. Dersom de ikke blir oppdaget når man går forbi der de har gjemt seg så kommer barna fram og får 1 poeng. Dersom vi voksne oppdager de får vi ett poeng. Og selvfølgelig kan man gjøre det motsatt ved at de voksne gjemmer seg og barna må lete. For ekstra moro og julestemning ta gjerne på nisseluene.
Om det er minusgrader/ snø:

Lage islykter

Spesielt i den mørkeste tiden på vinteren er det koselig å pynte opp med litt lys ute. For å lage islykter så kreves det kuldegrader. Vi synes det er veldig greit å bruke ballonger for å lage islykter, men man kan også bruke bøtter eller andre type beholdere. Man kan gjerne pynte islyktene litt også, ved å legge til konditorfarge i vannet eller f.eks ha i blomster eller grankvister.

Framgangsmåten for lage ballonglykter er enkel. Først fyller du ballongen med kaldt vann til ønsket størrelse. Blås inn litt luft og så knyter du igjen ballongen og setter den i en bolle for å støtte opp. På den måten får man en rett vannflate på toppen. Så er det bare å sette ballongen ut i kulda eller inn i fryseren. Hvor lang tid det tar før lykten har fryst nok er avhengig av hvor kalt det er ute. Men fjern ballongen når du kjenner at skallet er tykt nok til at det ikke sprekker når du tar på det, samtidig som du kjenner at ikke alt vannet er gjennomfryst. Når ballongen er fjernet bruker du litt varmt vann til å lage et hull øverst i iskulen, for å helle ut vannet som er inni. Og så bruker du en saks eller borr for å lage hullet større. Husk bruk lett hånd! Når åpningen er ferdig formet er det bare å sette ut lykten og putte et lys oppi.


Ut å ake 

Er det vinter og snø, så må vi ut å ake. Det er jo så gøy!
Man kan bruke plastpose å ake på, rompeakebrett, vanlig akebrett, rattkjelke etc.
Barna synes det er ekstra gøy om de voksne blir med og aker også.

En spade kan også brukes som akebrett :-)

Lag snømann

Klassisk uteaktivitet på vinteren. Barna våre synes det er kjempe stas å lage snømann. På den vanlige snømannen bruker vi steiner som øyer, pinner som armer og gulrot som nese. Kanskje man også har en hatt og skjerf snømannen kan ha på seg?

For ekstra moro, hva med å lage snømannen oppned?

Stå på skøyter

For dere som enda ikke har snø så er skøyter et godt og morsomt alternativ. Bare pass på at isen er trygg. Og husk hjelm. Har ikke barna prøvd skøyter før så ta gjerne med en bruskasse som de kan bruke til å støtte seg på.Vi vet det det kan være vanskelig komme seg ut på denne tiden av året. Været er gjerne variabelt og dørstokkmila kan være lang. Men små korte turer er bedre enn ingen tur i det hele tatt. Og med en aktivitet på agendaen kan det jo kanskje være lettere få med barna ut. Uansett ønsker vi dere en kjempe fin førjulstid ♥

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar