søndag 11. februar 2018

Pakkliste for overnattingstur i marka på vinteren

Å dra på vintertur krever litt mer utstyr, så etter ønske har jeg laget en oversikt over hva jeg har med på tur i vinterhalvåret. NB! Tipsene er skrevet i utgangspunkt for vintertur i marka, turer på høyfjellet krever mer og annet utstyr.

Det er flere måter å sove ute på om vinteren. Jeg sover både i hengekøye eller telt. Man kan også sove rett på bakken, men det skal jeg ikke skrive om her da det foreløpig er uprøvd hos meg. Om jeg velger sove i hengekøye eller telt har oftest med været å gjøre. Eller område jeg skal sove i. Det er mye kaldere sove i hengekøye så er det kaldt og mye vind foretrekker jeg teltet. Men er det vindstille og klarvær er det kjempe fint å ligge i hengekøya på vinteren også. Sover man uten tarp så er det helt nydelig ligge å se opp på stjerneklar vinter himmel.

Utstyret jeg har med på hengekøyetur

PAKKLISTE HENGEKØYETUR VINTERENHengekøye med stropper
Eno Hammock
Underquilt
Isolerer for kulde under og på sidene
Tarp
Til ha over hengekøya, beskytter for vind og nedbør
Ha med sovepose tilpasset vintertemperaturen ute. Evt bruk to soveposer.
Øker komforttemperatur noen grader og bevarer soveposen lengre
Liggeunderlag
Jeg foretrekker skumunderlag da det isolerer godt og sklir ikke rundt i køya. Dersom du foretrekker oppblåsbart så bruk et tilpasset vinter og ikke blås det helt opp, da sklir det mindre.
Sitteunderlag / liggeunderlag
Ekstra isolasjon over soveposen og fin ha rundt seg om man fryser 

Det er mye kaldere sove i hengekøye enn i telt. Uansett hvor god soveposen er så mister den isolasjonseven når man ligger på den. Så god isolasjon under køya er viktig. Jeg foretrekker Bamse Extreeme liggeunderlag, den isolerer godt og sklir ikke rundt. Jeg har også underquilt. Den beskytter en del for vind og isolerer også for kulde underfra. Men min underquilt er ikke så tykk så jeg trenger fortsatt liggeunderlag skal jeg ha en skikkelig varm og god natt. Jervenduken er alltid med på vintertur, den kan brukes til så mye. Den kan være fin å pakke rundt seg når man er litt kald og den kan også brukes som isolasjonstrekk rundt køya. Eller som jeg pleier, pakke den rundt beinpartiet mitt og over soveposen om natten.

Fra min første vinternatt i hengekøya i 2015. Tarpen ble strammet opp litt mer før jeg la meg, men det ble litt prøving og feiling med oppsettet første gangen. Men frøs faktisk overraskende lite og hadde en fin natt.Vil du lese litt mer om sove i hengekøye sjekk ut hva jeg har skrevet tidligere her.


Utstyret jeg har med på telttur

PAKKLISTE TELTTUR VINTERENVelg et telt som passer ditt bruk. 
50 cm snøplugg sikrer solid forankring på snø
Sovepose
Pass på ha en som er tilpasset temperaturen ute. Også lurt at soveposen ikke er for stor da det tar lenger tid varme den opp... 
Lakensovepose
Øker komforttemperaturen og bevarer også soveposen lengre.
Liggeunderlag (skum) 
Bruker det under et oppblåsbare. Anbefaler Mammut Bamse Extreem, bra isolasjon for billig penge. 
Oppblåsbart liggeunderlag for vinterbruk
Bør ha r-verdi på minst 5
Reinsdyrskinn
Anbefales! 
Jervenduk foret
Kan brukes til mye. Fin å ha rundt seg om man blir kald når man sitter i ro ute. Eller man kan ha den rundt soveposen sin om man fryser på natten. 

Jeg har anskaffet meg teltet Reinsfjell Pro 2p for vinterturer. Teltet er ikke så stort men man klarer fint være to inni der. Kjekt med to innganger. Teltet er selvstående og utrolig enkelt sette opp. Jeg liker også takhøyden da det er sittehøyde i midten. Ulempen (spesielt på vinterturer) er at forteltene er små. Men teltet veier knapt 3 kilo, så litt må man ofre. For meg er vekt viktig så jeg har bevist valgt dette teltet selv om forteltene er små. Jeg er sjelden på turer over mange dager så da klarer jeg meg fint med små fortelt. Teltet har ikke stormmatter. Men siden jeg telter i marka hvor det er mer lunt enn på høyfjellet har jeg ikke savnet det heller.

Godt liggeunderlag er også viktig i telt. Under teltet kan det være lurt å legge granbar for ekstra isolasjon. Inni i teltet legger jeg også reinsdyrskinnet. Jeg foretrekker ha med to liggeunderlag på vinteren. Underst legger jeg Bamse Extreeme skum underlag og så legger jeg et oppblåsbart oppå der igjen. Det er behagelig ligge på og isolerer godt. Alle liggeunderlag har oppgitt en r-verdi. R-verdi er varmemotstanden til et produkt og bestemmes av produktets tykkelse og varmeledingsevne. Skalaen går fra 0 og oppover. Jo høyere r-verd et produkt har, jo bedre isolerer det. Et underlag for vinterbruk bør ha r-verdi på 5 eller høyere. Mitt oppblåsbare underlag har r-verdi på 4,1 men det har holdt siden jeg har både reindsyrskinn og skumunderlag under.

Velg en sovepose tilpassset temperaturen det er meldt ute. Jeg har tidligere hatt syntetiske poser, men har det siste året anskaffet meg dunsovepose. Største årsaken var størrelse og vekt, da jeg slet med få med meg alt i sekken på vintertur. Fordelen med dunpose er altså at den lar seg komprimere mye mer og gir mer varme per gram. Men den største ulempen er at dun fungerer dårlig når det blir vått. På lengre turer hvor tørking av pose ikke er mulig bør man velge den syntetiske posen.

Teltliv på vinteren er også koselig, selv om det kan være litt hardt å krype ut av soveposen på morgenen.


ANNET TURUTSTYR

Velg en kraftig hodelykt som tåler kulde. Husk evt ekstra batteri til den. Eller en hodelykt i reserve om du blir ute noen dager... 
Fint å ha inne i teltet
Førstehjelp sett
Plaster, strips, rens, kompress, saks, smertestillende, allergitabeletter
Kart og kompass
Varmeposer til hender og bein
I backup om man blir veldig kald på beina eller hender.
Powerbank m/ledning
Backup strøm til telefon+
Kamera
Speilrefleks om plass, om ikke kompakt kamera.
Om plass... Jeg har gorillapod da den er liten dra med seg.


VINTERUTSTYR

Tennbriketter / never / flis (til bål)
I en liten vanntett pose
Turøks / tursag

Snøspade

Skikkelig turkniv

Løs øverst i sekken så lett tilgjengelige
TrugerOm mye snø 


Fotposer eller gamasjer er kjempe kjekt på vinteren, spesielt dersom man må gå rundt i dyp snø. Jeg synes også det hjelper så jeg ikke blir så fort kald på beina.

Turøks og sag er med for å ordne ved til bålet. Jeg har også med en vanntett pose som inneholder litt never / flis og tennbriketter. Det fordi det kan være vanskelig få fyr på bålet om vinteren hvor veden gjerne kan være litt våt. Går vi ikke langt så tar vi gjerne med noen vedkubber om vi har plass og orker bære det med.


KLÆR OG TOALETTSAKER

Ekstra ullsett (ekstra skift, sove i)
Pakkpose 1
Ullsokker tykke
Pakkpose 1
Ullsokker tynne
Pakkpose 1
Tynn lue natt / balaclava
Pakkpose 1
Ullgenser tykk
Pakkpose 2
Ullbukse tykk
Pakkpose 2
Ekstra votter 
Pakkpose 2
Dunjakke
Løs øverst i sekken, tas på ved rast. Om natten legg dunjakka f. eks over soveposen i fotenden, eller under rompa om du fryser lett der.. 
Skall jakke 
På når går
Toalettsaker (tannbørste, tannkrem, lite speil, leppomade)
I små reiseforpakninger
Toalettpapir og antibacPakkes i plastpose så holder seg tørt

Jeg pakker klærne i vanntette pakkposer. Bruk gjerne forskjellig farge på posene så du holder styr på hvilken pose er hva. 

Ull er gull om vinteren. Det innerste laget bør være av ull og sitte tett inntil kroppen. Ull absorberer fuktighet uten at plagget virket vått og det beholder fremdeles sin varmeisolerende evne. Jeg har også med mellomlag i ull, tykk genser og bukse som jeg tar på når er fremme og leiren oppsatt. Bytter også det innerste laget om jeg er svett. Ellers har jeg med en tykk dunjakke som jeg bytter til når jeg er mer i ro.

Om vinteren er det best å bruke tykke ullvotter innerst og romslige vindvotter ytterst. Votter varmer bedre enn hansker, siden fingrene varmer hverandre. 


TURUTSTYR MATLAGING

Primus brenner
Primus omniful
Vinter gass

Stekepanne

Kjele

Tennstål

Fyrstikker 
I vanntett beholder
Naglene Drikkeflaske med stor åpning
Tåler varmt vann, kan også brukes som varmeflaske i soveposen. Legg den gjerne i soveposen en halvtime før du legger deg :)  Stor åpning på drikkeflasken gjør også at vannet fryser senere.
Sammenleggbar Kniv (matlaging)

Kniv

Multiverktøy

Sleiv, øse og stekespade

Spisesett med bestikk, 2 kopper og skjærefjøl

Termokopp

Zalo og svamp

Termos med varmt vannOm det er plass. Da kan man raskt få i seg varm drikke når har fått slått opp leir.

Jeg tar ducktape rundt drikkeflaska, fint å ha dersom en teltstang skal ryke etc. Husk drikke nok på vinteren også. Vannet i flasken fryser fort så det kan være lurt å oppbevare drikkeflaska inntil kroppen eller pakke den inn i noe som isolerer litt.

Jeg foretrekker bruke vintergass, det er det jeg er tryggest på og det har heldigvis fungert fint på mine turer.  Er det skikkelig kaldt kan det være lurt bruke annet brennstoff som bensin etc.

MAT

Olje/smør

Salt/pepper

Rett i koppen suppe

Rett i koppen kakao / te

Real turmat

Middagsmat 
Tar gjerne med middagsmat jeg kan lage første dagen. Men obs, ting fryser veldig fort i kulda så planlegg lurt... 
Dessert
På turer hvor jeg ikke går så langt og kan unne meg litt ekstra vekt og kos. 
Havregrøt + kanel/sukker

Brødblanding (pannebrød) + bacon
Ferdigblandet, fyll i vann på turmålet og elt i posen
Elgpølse / spekemat

Toro lapper + ekstra havregryn

Nøtter / Potetgull

Sjokolade
Ren sjokolade, ikke f. eks Snickers som blir knallhard. Test evt i fryseren før tur.... 


Husk søppelposer!


Frysetørket mat veldig praktisk, fordi den er lett og vanlig mat fryser veldig fort i kulda. Men jeg er en matglad person så har jeg mulighet så tar jeg med ordentlig mat som jeg tilbereder selv. Iallefall første døgnet. Ikke er jeg så veldig glad i havregrøt heller, så til frokost så steker jeg heller pannebrød eller lapper med bacon om jeg kan. Det tar litt lenger tid å lage men det pleier det være verdt. Man skal kose seg på tur! Når det gjelder pannebrød så lager jeg melblanding med bakepulver hjemme, og så tar jeg i vann og elter deigen på turstedet. Veldig godt med nystekt brød til frokost eller middagen. Når det gjelder lappene så heller jeg vann direkte i posen på turmålet og rører rundt så godt jeg kan. Veldig enkelt gjøre det på den måten, og man slipper oppvask. Genialt! 

Morgenstund foran bålet og jeg lager pannebrød og bacon til frokost. Jeg har da med ferdig brødblanding med bakepulver, og så tilsetter jeg vann på turmålet og elter deigen i posen. Snadder!


Diverse tips:
  • Test utstyret i nærmiljøet første gangene, så vet du om det fungerer før du drar på lengre vinterturer. 
  • Start enkelt som mulig og kjøp heller inn turutstyr etter vært som du ser hva du trenger. 
  • Dersom du ikke har vintersovepose, prøv sove med to soveposer istedet. 
  • Ønsk dere turutstyr til jul og bursdag
  • Kjøp turutstyr brukt. Masse fint på finn.no. Da sparer du både miljø og penger! 
  • Har du mulighet så lån gjerne utstyr av andre først. Da får du erfaring med utstyret og oppdager fort hva som er for stort, for lite, for tungt, for komplisert etc. Så kan du heller få fulltreffer med investeringen din senere. 
  • Har du ingen å låne av så sjekk ut leieting.no. Der kan du få lånt telt, soveposer, primus og masse annet turutstyr. 

Hva turutstyr føler du at du absolutt må ha med deg på vintertur? Legg gjerne igjen dine tips :) 

God tur!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar