fredag 20. april 2018

8 forslag på kjempe gode turfrokoster

En klassiker på tur er at man lager seg havregryn til frokost. Det veier lite og gir mye energi. Men jeg liker variasjon. Og på korte koseturer (hurra for lavterskel) så klarer man som regel å bære med seg litt ekstra mat. Frokosten er dagens viktigste måltid sies det. Og etter sovet ute en natt pleier jeg som regel være ganske sulten og har lyst på noe skikkelig godt. Derfor liker jeg gjøre litt innsats med frokosten på tur. Noe barna også vet å sette pris på. Her har jeg samlet noen av mine frokost favoritter, håper du finner noe som frister!


Bjørnekaker

Har du sett "min ungdoms vår" på NRK Ut i naturen? Den gikk i 2012 og der følger de ei jente som heter Elise Theoline fra Bud. Hun valgte en sove ute en hel vår i hengekøye, selv om hun var redd for det ene og andre i naturen. En fantastisk episode og jeg ble veldig imponert over den livlige og tøffe jenta. I "min ungdoms vår" lagde hun også bjørnekaker fra hengekøyen. De så kjempe gode ut, så de måtte jeg bare prøve meg på. Og det ble en suksess hos både barn og voksne. Anbefales!

Dette trenger du:
3 stk egg
Ca 3 dl havregryn
1 liten gulrot
1/2 løk i små biter
1/2 paprika i biter
2 stk sjampinjong
Salt og pepper
Chilikrydder
Litt olje

Slik gjør du:
Her kan det være greit å forberede mest mulig før turen. Del gjerne opp grønnsakene i små biter og ha de i en tett pose. Rør også eggene sammen hjemme og hell det over på en liten flaske. Har du en pose rundt flasken så er du sikret at det ikke blir søl i sekken.

På turmålet blander du sammen egg og havregryn til ei røre. Ha oppi det du vil av grønnsaker. Andre forslag til grønnsaker enn nevnt over kan være mais, purreløk etc, bruk det du har og liker. Tilsett så salt, pepper og litt chilikrydder etter smak. Tilslutt tilsetter du en liten dæsj olje (kan sløyfes). Ha i litt olje eller smør i stekepannen. Bruk en skje for å legge klumper av røra på stekepannen og trykk de sammen. Stek de noen minutter på hver side til de blir sprø og gylne. Dette smaker kjempe godt!

En god og næringsrik start på dagen! Spis de slik de er, eller som på bilde med litt bacon og salat til.

Pannebrød med brie, spekeskinke og bringebær

Dette trenger du:
3 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete
1/2 ts salt
1-2 ts sukker
2 ts bakepulver
5 ss rapsolje
1,5 dl vann

Spekeskinke
Brie
Bringebær

Slik gjør du:
Lag gjerne deigen hjemme før turen. På lengre turer hvor du må tenkte på vekten så lager du ferdig melblandingen hjemme og har det over i en pose som tåler litt. Så blander du i vann og elter deigen i posen på turen.

Smaksett brødet med krydder om du ønsker det. Urter og litt havsalt er kjempe godt. Vi pleier også blande inn litt solsikketjener og linfrø i deigen. Pass på at brødene fordeles jevnt i pannen og stek på svak varme i smør eller olje. Det tar litt tid, men tru meg på at det er verdt ventingen ;-)

Stek så spekeskinken så den blir litt sprø. Brien varmes forsiktig til slutt slik den bare blir litt myk inni. Ønsker du så strø også over litt hakkede nøtter, det gir ekstra næring og smaker veldig godt.

Med barn på tur? De fleste barn er ikke så begeistret for brie. Da unnlater du bare det. Istedenfor spekeskinke er det også veldig godt med sprøstekt bacon til.Lapper med bacon og bær

Dette trenger du (ca 10 stk):
Toro lapper / sveler ferdigmix
Litt havregryn
vann
smør eller olje å steke i
bringebær, jordbær eller blåbær
1 pk bacon

Slik gjør du:
Dette er superenkel frokost som er kjempe populær hos barna. Følg oppskriften som står på Toro sin pose. Det eneste du trenger er å blande i litt vann og røre godt. Ha gjerne i litt havregryn og ekstra vann også, da metter de enda mer. Ha i litt olje eller smør i pannen. Lappene stekes på svak varme til de blir gylne på begge sider. Ha de over i en gryte med lokk eller lignende så de holder seg varme til alle er ferdig stekt. Stek så baconet. Er det høst så er jo det aller best å bare plukke blåbærene rett fra lyngen og ha over lappene. Vil man lage seg syltetøy er det bare å røre sammen bærene med litt sukker. Ellers er lapper også kjempe godt sammen med bringebær og jordbær som gir fin friskhet. 


Frokost quadillas med egg og bacon

Quesadillas er enkelt å lage og smaker kjempe godt. Det er også en rett som de fleste barn liker. Ved å bruke fullkornslefser er dette et sunt alternativ til frokost.

Dette trenger du (2 stk):
6-8 skiver bacon
2 stk tortilla lefser
1 liten avokado i skiver
2 stk egg
Noen skiver med rødløk
Litt ferdigrevet ost
Salt / pepper

Slik gjør du:
Først så deler du opp avokadoen i skiver. Stek baconet til det er sprøtt. Legg tortillalefsen i en tørr og varm panne. Legg på skiver av en halv avokado langs kantene på den ene halvsiden. Knekk et egg og hell det over på den samme halvsiden som avakadoen, da den hindrer at det renner ut i pannen (iallefall ikke alt). Ha på litt salt, pepper, bacon og revet ost. Brett så den andre halvsiden over. Stekes på lav varme i ca 10 minutter.

Dersom du synes dette ble for komplisert eller at du ikke er så glad i egg, kan du istedenfor lage en variant med skinke og ost. Legg da på skinke og revet ost på ene halvdelen. Du kan også fylle den med annet godt du liker som f. eks ruccola, paprika, koriander, rødløk, soltørket tomat etc. Når du har hatt på alt ønsket fyll så brett så lefsen i to. Stek den deretter i panna ca 5-10 minutter, til osten har smeltet og lefsa blitt sprø. Vel bekomme!
Omelett med spekeskinke og grønnsaker

Dette trenger du til en stor omelett:
50 gram spekeskinke
Valgfrie grønnsaker som f. eks paprika, cherrytomater, rødøk, spinat og sopp.
Urter
Salt og pepper
Chilikrydder
3 stk egg
Revet ost

Slik gjør du:
Her kan du også forberede litt hjemme ved å dele opp grønnsakene på forhånd. Eggene kan også godt røres sammen med litt salt og pepper og helles over i en liten flaske.

På turmålet steker du grønnsakene først slik de blir litt myke. Krydre med salt, pepper og evt chili. Tilsett så spinat og spekeskinke og rør sammen. Deretter heller du eggeblandingen over grønnsakene og legg revet ost oppå det igjen. Stek så omeletten på svak varme til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet. Bruk lokk eller legg aluminiumsfolie over stekepannen så smelter osten raskere. Pass godt på så du ikke svir bunn. Topp gjerne med enda mer spekeskinke på toppen om du ønsker det. Nam Nam!Polarbrød toast med mozzerellaost, kokt skinke og eple

Dette trenger du (2 stk):
 • 4 stk polarbrød fullkorn eller havre
 • 1 pk mozzerellaost
 • Litt revet gulost
 • 8 skiver kokt skinke
 • 1 eple i skiver
 • litt rødløk 
Slik gjør du:
Velg gjerne de firkanta polarbrødene, de passer perfekt i slike toastjern. Legg på ost og skinke på begge skivene. Lurt legge osten nederst så smelter den lettere. Del eplet i skriver og fordel over skinken. Legg så 2 polarbrød sammen og pakk de inn i folie eller legg de i et toastjern. Stekes på svak varme til osten har smeltet og brødet fått fin farge.
Ostesmørbrød med spekeskinke og pesto

Ostesmørbrød på tur er en klassiker og blir aldri feil. Lag din egen favoritt. Men her er en versjon jeg synes er kjempe god!

Dette trenger du (pr person)
2 skiver brød
2 ts pesto
4 skriver spekeskinke
2 skiver rødløk
1 skive tomat
1/2 stk mozzarella

Slik gjør du:
Smør pesto på skrivene og legg på spekeskinke. Topp med noen ringer rødløk, tomatskiver og  mozzarella. Legg sammen skivene og pakk de inn i folie. Alternativt bruk rist. Ostesmørrødene varmes over glørne til osten har smeltet. Pass på å snu de ofte. Tar ca 10-15 minutt før de er ferdige.

Med barn på tur? Da er det ofte mest populært med den enkle varianten som er gulost, kokt skinke og ketchup. Og kanskje litt grillkrydder eller pizzakrydder på. Ostesmørbrødet kan lages på flere måter. Man kan pakke det inn i folie og legge det på glørne i bålet. Eller man kan bruke slik rist. Det finnes også egne jern beregnet for å lage ostesmørbrød på markedet, de kan også brukes på primus :-)

Snadder mat for både store og små :)


Grove pannekaker

Pannekaker er en klassiker som iallefall barna aldri blir lei av. Ved å lage de grove så er det også en ganske sunn frokost også. Og barn som spiser godt til frokost får garantert en god start på dagen :)

Dette trenger du (10 små pannekaker)
2 dl sammalt hvete
3 dl hvetemel
1/2 ts salt
7 dl lettmelk
4 stk egg

Slik gjør du:
Lag røren hjemme og hell den over på en 1,5 liters flaske. Så er det bare å helle over fra flasken og rett i panna når du ankommer turmålet. Ha med smør til å ha i stekepannen før du heller i røra. Tips! Dersom du er på langtur så kjøp Toro sin ferdige pannekakemix, og så blander du i vann på turmålet.

Til pannekakene er det godt med sprøstekt bacon. Eller gjør som på bildet under, tilsett strimlet spekeskinke på pannekakene mens du steker. Snadder!


For flere turmat oppskrifter sjekk denne siden :-) God tur!
3 kommentarer:

 1. Tusen takk for kjempegode turoppskrifter! Disse skal vi lagre til turene som kommer!! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, håper det vil smake :-) Ønsker dere en kjempe fin helg! Mvh Monica

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett