fredag 12. september 2014

På sopptur i marka

Det kan være kjekt å ha et mål for turen. Å være på sopptur kan faktisk være litt spennende, man vet jo aldri hva man finner. Og ungene liker lære noe nytt. Soppen tar vi med oss hjem og tørker eller forveller den. Tørket sopp er også supert å bruke til turmaten senere.

Sopp-plukker tips

* Plukk i en korg eller bruk slike soppnett du får kjøpt
* Ta med en kniv å rense med
* Plukk en og en sopp slik at andre giftige sopper ikke lurer seg med
* Ukjent sopp skal ikke blandes med kjent. Det er derfor lurt å ta med noen plastbokser for å skille soppene fra hverandre.
 * Bli med noen som har kjennskap til soppplukking og lær av dem. Alternativt meld deg på et soppkurs. Du kan også ta turen innom en soppkontroll stasjon.
* Er du usikker på en sopp ikke spis den! Plukk ikke sopp som du bare har sett på bilder eller nett.
Gå gjennom alt du har plukket når du renser, slik at du er helt sikker på hva du spiser
* Pass godt på barna så de ikke putter giftig eller ubehandlet sopp i munnen
* All sopp skal varmebehandles før du spiser den
* Sopp har kort holdbarhet. Den bør oppbevares mørkt og kjølig og brukes raskt. Ut på tur aldri sur. Storebror går selv og lillesøster godt plassert i bæremeisen på pappas rygg.

Ut på tur!

Vi startet turen ved lunsj så det ble ikke så mange meterne før vi satte oss ned for å spise. Hadde med oppvarmede grove pitabrød med fajitaskrydret kylling og salat. Godt for både store og små.

Trengte ikke gå langt før vi fant steinsopp. Nydelig matsopp! Steinsoppen er lys til mørkebrun. Den har faste, hvitaktive rør som senere får et mer grønnaktig skjær. Stilken er tykk i forhold til hatten, spesielt på bunnen. Et godt kjennetegn er at den har et hvitt årenett på den øverste delen av stilken. Kjøttet i ung steinsopp er fast mens det i eldre kan bli løst. Soppen har en god mild og nøtteaktig smak. En av mine favorittsopper. Dessverre er den ofte markspist så sjekk den nøye når du renser den.

Greit å ha soppnett (eventuelt kurv) og kniv når man plukker sopp. Soppen renses på stedet ved at vi skjærer bort nederste delen av stilken og børster bort jord og rusk. Vi deler også opp de større soppene for å sjekke etter mark. 

Kjekt at det er så mye steinsopp å finne i år.

Kantarellen er min absolutte favoritt. Fargen varierer fra gul til dyp gulorange. Hatten er nedtrykt i midten, og har nedgående ribber som løper langt ned på stilken. Kjøttet er hvitt og fast. Kantarellen har en behagelig og fruktaktig lukt og en mild krydderaktig smak. Nydelig sopp som heldigvis sjelden er markspist.

Skrubben er også en god matsopp, men viktig at den varmebehandles godt før den spises hvis ikke kan man få magebesvær. Stilken har svart skrubb, mens hatten er mursteinsrød. Når du skjærer i soppen blir kjøttet grårosa og mørkner etterhvert til svart. Den blir helt svart ved steking eller koking.

Når vi først er på tur og det er geocacher i nærheten så må vi jo finne de i samme slengen.

Storebror synes det er spennende se etter cacher og ekstra kjekt er det hvis det er en fin bytteting inni de.

Koselig med slike blide fjes på tur!

Høsten er en vakker tid å være i skogen på. Her var det skikkelig grønt og skjønt!

Storebror viser at han er nesten like stor som maurtua. Men hvor har soppen gjemt seg da?

Traktkantarell er også en kjempe god matsopp. Den er som regel litt mindre enn kantarellen og litt vanskeligere å få øye på da den har farger som går i ett med naturen. Hatten er dyp traktformet og har i likhet med vanlig kantarell ribber på undersiden av hatten. Stilken er gul og hul. Traktkantarell tåler litt frost og kan derfor som regel plukkes helt fram til november. Traktkantarellen er kjempe fin å tørke.

Det var virkelig fart på storebror denne dagen. Løp bortover i fullfart og hoppa over små bekker. Masse gledesrop underveis, herlig!
  
Det var bare for oss å holde følge...

Godt med pause og litt godis underveis. Så flinke barn fortjener absolutt det! Storebror fikk seigmenn og lillesøster druer, begge to kjempe fornøyde.

Fint og variert terreng er topp for barna

På leting etter nok en cache

Hmm, hvor kan den cachen være tru?

Hva med under den steinen her?

JAAAAAAA, det var den!! Geocaching er absolutt med på å gjøre turen enda mer spennende.

Så er det bare å sette kursen hjemover igjen. 

Og med oss hjem hadde vi masse god sopp. Soppen forveller eller tørker vi. Sopp er godt i supper, sauser, gryteretter og i stuinger. Bare fantasien som setter grenser :-)


2 kommentarer: