tirsdag 3. oktober 2017

13 hyggelige uteaktiviteter med barna på høsten

Gå på oppdagelsestur med lommelykt

Selv om det begynner bli mørkt på kveldene er det fult mulig å komme seg på tur ut i skogen. Skogen ser ganske annerledes ut i mørket. Ta med lommelyktene og la ungene lyse seg fram i mørket. Planlegg et turmål, man trenger ikke gå så langt. Målet kan f. eks være en bålplass hvor man kan kose seg med middag eller bare grille litt kveldssnacks som popcorn eller marchmellows etc.

Refleksløype
 Dersom man har mulighet kan man henge opp reflekser langs løypen på forhånd. Eller en i turfølget kan gå litt i forveien for å henge opp. Så lar man barna lyse seg fram med lommelyktene til turmålet.PS! Har du ikke skog i nærheten kan du fint bruke lekeplassen, en park eller stor mørk hage også.


Turgjemsel

Er barna slitne og turen hjem lang? Lek tur-gjemsel. Bytt gjerne på å gjemme dere langs stien. Da går det framover og man glemmer tenke på at man er sliten. Gøy for både voksne og barn. 

Man kan også gjøre det slik at dersom den som skal finne de andre går forbi de som gjemmer seg så får de som gjemmer seg et poeng. Og så er det om å få flest mulig poeng i løpet av turen. Gjør leken litt mer spennende for de større barna. 

Turgjemsel er gøy for både voksne og barn.


Bålkos

På høsten blir det fort mørkt. Da kan det være hyggelig å sitte ved bålet som både varmer og gir lys. De gode samtalene kommer ofte rundt bålet. Og de litt større barna synes ofte det er kjekt være med å finne ved og fyre opp bålet. Mat laget på bål smaker veldig godt. Og det er kjempe mye godt man kan lage.


Det er så mye mer enn pølser som kan grilles på bålet. Men uansett hva man velger å grille, bålmat smaker utrolig godt! Fisk eller kylling i folie, tacowrap, pinnebrød og grillet eple med sukker og kanel er storebrors favorittmat på bålet.

Vi har laget en side med forslag til enkel og god turmat som du kan finne her!
Sjekk også ut de fine bloggene Turkokken og Utepåturmedprimus hvor det ligger mange gode oppskrifter på god turmat.


Sanke høstskatter

Høsten kan være våt og kald noen dager, men likevel er det som regel greit å få luftet ungene litt. Kom dere ut og plukk med noen høstblader, pinner og annet fint man finner. Etterpå går man hjem, koser seg med kakao og lager noe fint av det man har tatt med seg. Har man ikke anledning til å lage noe samme dag er det fint å samle skattene i en boks og ta det fram en annen dag det passer bedre.

Av bladene kan man lage forskjellig kunst. Hva med lage en lyslykt med høstbladene. Også pinner kan man lage mye fint av, bare fantasien som setter grenser. Trenger dere noen gode ideer så sjekk ut Smabarnsforeldre.no sine fine forslag på kreative høstaktiviteter.

Ta en tur i skogen å plukk med dere de fineste høstblader

Mye fint man kan lage med blader. F. eks man kan lime blader på et ark og forme dyr, kjempe koselig høstaktivitet for både store og små. Eller man kan lime blader på syltetøyglass og lage lyslykter. 

Små babyer synes også det er kjekt å få lov å utforske blader


Plukke sopp og bær

Det kan være kjekt å ha et mål for turen. Å være på sopptur kan faktisk være litt spennende, man vet jo aldri hva man finner. Og ungene liker lære noe nytt. Soppen tar vi med oss hjem og tørker eller forveller. Soppen er super å bruke til turmaten senere. NB! Plukk ikke sopp som du bare har sett på bilder eller nett. Bli med noen som har kjennskap til soppplukking og lær av dem. Alternativt meld deg på et soppkurs. Er du usikker på en sopp ikke spis den. Pass godt på ungene så de ikke putter fremmed og ubehandlet sopp i munnen.

Mine soppfavoritter, steinsopp og kantarell. Smaker nydelig! 

Å plukke bær i skogen er en hyggelig og smakfull aktivitet man kan gjøre sammen med barna på høsten. Det finnes egne bærplukkere for barn, det er kjekt for de å plukke selv. De fleste barn elsker bær. Regn med at barna spiser godt av fangsten. Etter turen kan man for eksempel lage syltetøy eller grove blåbærmuffins :-)Fargejakt

Høsten er kjempe fin tid for fargejakt. Er jo så mange fine farger på blad, bær etc. For å ha fargejakt trenger en melkekartong, pensel og maling. La gjerne barna delta på å male gropene i ulike farger, og gå så ut i skogen å se etter ting med samme farge. Det er om å fylle alle hullene og kanskje vanker det en liten premie til de som deltar også. 


Se alt det fine barna fant på fargejakten :-)


Turbingo

Turbingo er en fin aktivitet for å gjøre skogsturen enda mer spennende. Tegn forskjellige ting barna kan finne i skogen på et ark. Eller lag den på pc og skriv ut. Hva som er på arket tilpasser man etter alderen på barnet, årstid og ønsket vanskelighetsgrad. Man må gjerne erstatte noen av bildene med ord om man har barn som kan å lese. Så er det om å finne mest mulig av tingene og barnet krysser ut tingene etter hvert som man finner de. Større barn med eget kamera kan f. eks ta bilde av tingene etter hvert som en finner de. Eller la barna ta med forstørrelsesglass til lete etter insektene med. Kanskje vanker det også en liten premie når man er ferdig?
Taubane for kosedyr

Dette er en enkel aktivitet på tur. Alt du trenger er et tau, karabinkrok (eller gardinring) og hyssing. Og selvfølgelig noen kosedyr som liker oppleve litt spenning :-) Tre karabinkroken på et tynt tau,  og bind tauet stramt mellom to trær i en skråing. Fest kosedyret med hyssing til karabinkroken, ønsk det lykke til og send det avgårde med herlige heiarop fra barna.

 Også kosedyrene liker litt spenning på tur!


Hoppe i sølepytter / leke med vann

Unger elsker hoppe i sølepytter. Regner det skikkelig en dag så kle på de regntøy og gå ut og hopp i så mange dammer dere orker. Hvem klarer sprute høyest?
En mild høstdag. For en liten tass er det ren lykke å få sitte i vannkanten å plaske. PS! Lurt med ekstra skift i sekken.


Lage kongledyr

En enkel og morsom aktivitet som også passer bra for de minste barna. Du trenger bare kongler, pinner og kanskje litt mose eller gress. Fyrstikker kan også brukes som bein. Sjekk gjerne dette innlegget hvor jeg har skrevet litt om det å lage kongledyr.


Ta gjerne med en bøtte som barna kan samle kongler, pinner og mose i. Så kan man bruke det til å lage kongledyr med når man ankommer turmålet.


Her er en hel bondegård som barna kan leke med.


Lage barkebåt / arrangere barkebåt race

Den beste tresorten til å lage barkebåter er av furu. Da kan man få en ganske tykk bark som flyter godt. Hver forsiktig når dere løsner barken fra treet så dere ikke skjærer dere på kniven. Når man har fått av barken er det bare å starte med å forme båten med kniven. Bruk fantasien, lag gjerne flere båter med ulik form. Monter på en mast, lag da et lite hull du kan feste en pinne på og finn et stort blad du kan bruke til seil. Jo større seil, jo større fart får båten :-) Husk ikke ta av for mye bark av et tre, da kan treet skades. Kanskje får kongledyret plass på barkebåten også?

Barna elsker å leke med vann. En barkebåt kan underholde de lenge. Det er gøy å se om båten klarer følge strømmen ned bekken. Er det flere barn som er med på turen kan man arrangere et lite barkebåt-race :-) 


Lage demninger

Vann + barn = sant. Ta på barna støvler og regntøy og la de boltre seg i en liten bekk. Lag en demning og se vannet som samler seg, for så å ta demningen bort og se hvor fort vannet renner nedover. Gøy for liten og stor!

Små og store fryder seg!


Sove ute

Høsten er en fin tid å sove ute på. Da er det mye mindre mygg og andre insekter også. Men det blir tidligere mørkt nå så husk lommelykt. Og nok av varme klær! Anbefaler virkelig å ta med barna for å sove ute, på tur har man god tid til hverandre og de gode samtalene. Og det er ingen dagligdagse gjøremål som forstyrrer. Ved å la barna ta del i oppgavene på tur lærer de ta ansvar og man får styrket samholdet i familien. Dersom du ikke er så erfaren med å sove ute med ungene så legg listen litt lav i starten. Om man sover ute i skogen eller hjemme i hagen spiller ikke alltid så stor rolle for barna, de synes det er spennende uansett.

Råd og tips til telttur med barn
Råd og tips om sove ute i hengekøye med barn
Pakkliste for telttur med små barn

Stor stas å sove ute!

 Det var altså noen få tips på hva man kan finne på ute på høsten. Men det viktigste er å komme seg ut! Man trenger ikke alltid ha en agenda for turen, man må passe på at man innimellom gir barna tid til å få utforske det de måtte komme over underveis også. Skogen er den beste lekeplassen. Der finnes det trær å klatre i. Huler å utforske. Bekker å plaske i. Pinner å plukke. Insekter å studere. Stein å kaste i vann. Bare fantasien som setter grenser. Og fantasi har barn masse av :)

God tur ♥


2 kommentarer:

 1. Mange fine turtips! Høsten er ei fin tid og det er nydelige farger i naturen. Og her på kysten er det mye og skiftende vær :) I går tok jeg med 2 7-åringer for å kjenne på vinden i havgapet. En fottur ut i stiv kuling og lek i skauen etterpå. Friskt og mye moro! :D

  Dere er flinke, kjekt å følge dere. Barna begynner å bli store nå, hehe! ;) Nyt høsten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hørtes ut som en kjempe fin tur Eli Kristin! Er selv vokst opp i havgapet og det er noe spesielt med den friske hav luften og vinden... Savner det jo litt må jeg innrømme :-)

   Tusen takk for så hyggelige ord. Og ja barna vokser så utrolig fort, hvor blir tiden av..

   Ha en kjempe fin høst dere og. Klem!

   Slett