lørdag 17. februar 2018

8 forslag på kjempe enkel og barnevennlig bålmat

Barn elsker bål og den kosen det gir. De synes det er fascinerende å se på flammene. Det gir ro og det er godt å kjenne på varmen fra bålet. Rundt bålet kommer også mange av de gode samtalene med barna. Og sist men ikke minst, man kan bruke bålet til å lage god mat. Her er noen forslag på enkel og barnevennlig bålmat. Håper disse forslagene kan gi litt inspirasjon til å variere litt mer hva man lager på tur med barn.


Wrap med reinsdyrskav og tyttebærrømme

Barna våre synes reinsdyrskav er kjempe godt. Og denne retten er veldig enkel å lage. Du trenger bare ha med en stekepanne og stekespade. Og evt folie.

Dette trenger du (4 porsjoner):
400 gram reinsdyrskav
En neve kantarell
2 ss flytende margarin
4-6 stk grove hvetetortilla
Litt strimlet kinakål
En neve koriander
Halvt beger lettrømme
1/2 dl rørt tyttebær
Litt hele tyttebær

Slik gjør du:
Tyttebærrømme kan du godt lage hjemme på forhånd. Bland rørte tyttebær forsiktig inn i rømmen. La gjerne blandingen stå i kjøleskapet en stund så smaken setter seg. Hell blandingen i en tett boks som du tar med i sekken.

På turmålet starter jeg med å steke kjøttet i litt margarin eller olje. Har så i kantarellene som jeg har forvellet på forhånd (vært fryst). Krydre med salt og pepper. På slutten strør jeg også over noen hele tyttebær. Lefsene kan man varme opp forsiktig på tørr panne eller som her i folie. Tilslutt så er det bare å fylle lefsene med kjøtt, salat og tyttebærrømme.Quesadillas

De fleste barn elsker taco. Og det er også enkelt lage på tur. Her er et alternativ for de som elsker taco, hva med prøve Quesadillas! Dette kan fort bli en ny favoritt hos barna. Dersom barna er skeptisk til bønner, sopp eller løk så kan du fint utelate det de ikke liker.

Dette trenger du til Quesadillas (4 porsjoner):
1-2 stk fullkornslefser pr person
400 gram karbonadedeig
1 gul løk
3-4 sjampinjong
1 boks brune bønner
1 liten boks mais
1 pose tacokrydder
1 boks hakkede tomat
1 neve revet ost pr lefse

Slik gjør du:
Det letteste er å steke kjøttblandingen på forhånd hjemme og pakke det med seg i en pose. Da trenger du bare varme fyllet på panna. Her er det praktisk med to stekepanner, eller ha med noe å helle fyllet over i når kjøttblandingen er varmet. Varm først kjøttblandingen. Legg så fullkornlefsen på ren og tørr stekepanne. Legg på kjøttfyll og ost på ene halvdelen. Brett så lefsen i to. Stek lefsa over bålet i ca to minutter på hver side. Osten skal smelte og lefsa bli sprø. Men pass på så den ikke blir brent...

Serveres med salat, nachochips og rømme. Nam nam!Fiskeburger

Fiskeburger lager vi ofte på tur med barna. På tur kan barna være litt utålmodige når de venter på maten og da er det veldig praktisk med noe som er raskt å lage. Det er også sunt og barna synes det smaker kjempe godt.

Dette trenger du:
1-2 fiskekaker pr person
Hamburgerbrød eller pitabrød (gjerne grovt) 
Ketchup
Grønnsaker som salatblader, agurk, løk og tomat
Ketchup
Rømme

Slik gjør du:
Fiskekakene varmes først på bålet i en stekepanne. Du kan også bruke rist eller grillpinne. 
Når fiskekaken er ferdig varmet er det bare å legge den i hamburgerbrødet og legge på ønsket fyll. Du må gjerne varme hamburgerbrødene forsiktig på tørr panne.
Laks med grønnsaker i folie

Dette trenger du:
1-2 laksefileet pr person
Grønnsaker etter smak
Smør / olje
Salt og pepper
Sitronsaft
Slik gjør du:

Bruk aluminimusfolie som du bretter dobbelt. Lag en bunn i folien og legg i laks og grønnsaker som du har skåret i biter. Eksempel på grønnsaker er gulrot, brokkoli, vårløk, sopp etc. Velg det barna liker. Ha på smør, litt sitronsaft, salt og pepper. Pakk så folien godt rundt slik at det blir til en liten pose. La den ligge i bålet over glørne i ca 7-9 minutter. Sjekk om den er gjennomvarm, om ikke lar du den ligge noen minutter til. Kjempe godt!
Paprikakrydret kylling i folie

Dette trenger du:
1-2 kyllingfileet pr person
Grønnsaker etter smak
Rapsolje / smør
Salt og pepper
Paprikakrydder
Friske urter

Slik gjør du:
Samme prinsipp som laks i folie. Bruk aluminimusfolie som du bretter dobbelt. Lag en bunn i folien og legg i kylling og grønnsaker som du har skåret i biter. Eksempel på grønnsaker er gulrot, brokkoli, paprika, vårløk etc. Velg det barna liker. Ha på olje eller smør, paprikakrydder, salt og pepper. Pakk så folien godt rundt slik at det blir til en liten pose. La den ligge i bålet over glørne i ca 10-15 minutter. Sjekk at kyllingen er gjennomstekt, om ikke lar du den ligge noen minutter til. Nam Nam!       Pannekaker

En klassiker på tur, og ikke så rart for barna elsker det jo. Og på tur med barn må man la de få bestemme litt innimellom også. Du kan kjøpe Toro sin ferdig pannekake mix hvor du bare trenger blande i vann, eller lage røren selv om du ønsker det. Her er en oppskrift på grove pannekaker som jeg stort sett pleier lage.

Grove pannekaker (ca 10 stk)

Dette trenger du:
2 dl sammalt hvete
3 dl hvetemel
1/2 ts salt
7 dl lettmelk
4 stk egg

Slik gjør du:
Lag røren hjemme og hell den over på en 1,5 liters flaske. Så er det bare å helle over fra flasken og rett i panna når du ankommer turmålet og har fått fyr på bålet. Ha med smør til å ha i stekepannen før du heller i røra.

Til pannekakene er det godt med sprøstekt bacon. Eller gjør som på bildet under, tilsett strimlet spekeskinke på pannekakene mens du steker. Snadder!
Pinnebrød

Dette er også en av våre barns bålfavoritt. Det finnes mange variasjoner av pinnebrød, bare fantasien og smaksløkene som setter grenser.


Dette trenger du (stor porsjon)
8 dl hvetemel
1 ts salt
4 ts sukker
4 ts bakepulver
8 ss rapsolje
ca 3 dl vann

Slik gjør du:
Bland sammen det tørre. Tilsett olje og vann og rør tilsammen en glatt deig. Ha litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose. Spikk pinner og tvinn deigen rundt pinnene. Stek over glørne og snu pinnene ofte. Unngå ha den over åpen ild da det vil gi svartbrent brød.

Pinnebrød er kjempe godt naturell. Men hva med også prøve tacopinnebrød? Eller lag ostepinnebrød ved å kna inn revet ost i deigen. Man kan også tilsette spekeskinke eller choritzo om man ønsker saltsmak. Mulighetene er mange.

Forslag til fyll:

* Spekeskinke og ost
* Choritzo og basillikum
* bacon og ost

Og skal man bare kose seg så prøv rulle pinnebrødet i sukker og kanel. En klar favoritt hos barna her i huset!  Ostesmørbrød

  Også kjempe populær bålrett. Her er det flere måter å gjøre det på. Man kan pakke ostesmørbrødet inn i folie og legge det på glørne. Eller legg ostesmørbrødet i en rist og holde forsiktig over flammene. Man kan også gjøre det veldig enkelt og bare tre ostesmørbrødet på en togreinet pinne.

  Ta to skiver og smør de med ketcup og eventuelt sennep. Legg på ost. Foruten ost er det også her bare å fylle det med annet godt om man ønsker som skinke, salami, tomatskiver, løk, koriander etc.

  Dersom du pakker ostesmørbrødet i folie gjør slik: Når glørne på bålet er gode og varme kan de foliepakkede ostesmørbrødene legges på. Pass på å snu de jevnlig slik at brødet blir stekt på begge sider og osten smelter. Beregn ca 10-15 minutt.

  Ostesmørbrød i rist


  Håper det var noe som fristet :-)

  For flere forslag over turmat sjekk denne siden hvor jeg har samlet våre favoritt oppskrifter.

  1 kommentar:

  1. Ja her var det mye godt :-) Du har så fin blogg! Hilsen Mona

   SvarSlett