søndag 29. april 2018

21 aktiviteter å gjøre i skogen med barna på våren

Nå har våren kommet og mye av snøen har forsvunnet fra skogen. Da er det kjempe fint å ta med seg barna ut og gå en tur. Det fine med å gå i skogen er at det ujevne underlaget hjelper barna med å bygge opp balansen og styrke motorikken sin. Å leke ute i skogen er også bra for barnas kreativitet, da de må ta i bruk fantasien i leken. Her er noen forslag over vårlige aktiviteter som kan gjøre skogsturen enda mer spennende. 


Plukke blomster og fundere over alt som
spirer og gror

Etter en lang vinter er det kjekt å gå ut i vårsola og titte på alt som spirer og gror. Kanskje barna vil plukke en liten blomsterbutkett? Og så er det så utrolig koselig å få buketter av stolte barn. Lage blomsterkrans kan også være en koselig aktivitet for små og store.

Slik lager du f. eks blomsterkrans av hestehov / løvetann:
Begynn med å legge to blomster med stilk i kryss. Den ene stilken snurrer man over den andre, mellom de to blomstene og så i samme retning som den andre stilken. Neste blomst legger man inntil den forrige og surrer stilken rundt de to, mellom blomstene og ned. Og slik fortsetter man helt til blomsterkransen er lang nok, da binder du endene sammen med litt hyssing. Lykke til :-) 
Utrolig koselig når barna plukker blomster til deg. Også kortstilkede buketter fra de minste barna er stas ♥ 


Se på frosken gyte

Frosken gyter i dammer, tjern og innsjøer. Vår vanligste frosk Buttsnutefrosken gyter vanligvis i april-mai. De 400-2000 eggene legges i en klump på grunt vann, og rumpetrollene blir til frosker i juli-august. Da forlater de vannet de ble født i, men kommer tilbake når de skal produsere ny generasjon ved kjønnsmoden alder et par år senere.

Å se frosker gyte kan være en spennende opplevelse for barna. Froskene lager en knurrende rrrrrrr lyd når de gyter og det er ofte hundrevis av dem samlet.
Gå på fotosafari og ta bilder av vårtegn

Har du gammelt kamera liggende som du selv ikke bruker lenger så la barna få det. De vil synes det er kjempe stas å kunne gå rundt i skogen og ta bilder selv. Gi de oppdrag i å ta bilder av flest mulig vårtegn. Og så er det kjempe spennende å se hvilke detaljer barna fokuserer på. Hva er vårtegn for de? Her kan vi voksne få noen aha opplevelser.
Tappe bjørkesaft / lage bjørkesirup

Når vårsola begynner å varme stiger sevja i bjørka. Av bjørkesevjen kan du lage bjørkesaft eller bjørkesirup. Bjørkesirup er kjempe godt til pannekaker. Å lage bjørkesaft eller bjørkesirup er en fin våraktivitet som gir smakfullt resultat.

Slik gjør du:
Velg en frisk og fin bjørkekvist tidlig på våren, rett før knoppene spretter. Du kan tappe i 2-3 uker, eller til sevjen begynner bli grumsete. Kutt bjørkekvsten av en tredjedel ut fra stammen. Tre så en plastflaske inn på greina og bind den godt fast med hyssing. Dekk evt åpningen med et tøystykke eller plast for hindre at dyr og rusk kommer nedi flasken. Vent et par dager før du tapper saften. 

Saften er klar og smaker nesten som vann, men litt søtlig. Kan nytes rå, gjerne med isbiter. Eller kokes inn til saft med 1 kg sukker pr liter og saften av et par sitroner.
Bjørkesaften holder seg i ca 5 dager i kjøleskap.
20-25 liter sevje gir ca en halv liter ferdig bjørkesirup...
Bjørkesirup er ferskvare og må oppbevares kjølig.
Bjørkesirup kan fryses.Lage pinne- og kongledyr

Gå en tur i skogen og samle ting dere kan lage en hel bondegård av. Ta gjerne med en bøtte barna kan plukke det de finner i. Plukk med dere kongler, pinner og kanskje litt mose eller gress. Finn et fint sted for pause og sett i gang med lage bondegården. En furukongle kan bli til en fin sau. Og kanskje grankonglene kan bli til kuer? Bruk pinner eller fyrstikker som bein. Med pinner kan man kanskje lage mennesker. Eller hva med lage et tusenbein ved å feste på så mange pinner som du kan. Her kan man virkelig få brukt fantasien :-)
Følge livet i maurtua

I en maurtue kan det være mange tusen maur. Det er kjekt å studere hvordan mauren jobber i maurtua. Hva lever mauren av? Kan maurene snakke med hverandre? Hvordan finner egentlig maurene fram til sin egen maurtue når de har vært på tur? Det kommer ofte mange spørsmål fra barna og ikke alle er like enkle å svare på. Samtidig som vi studerer maurtua prater vi også om det å respektere både små og store dyr i skogen, og at vi må behandle de pent.

Og hva med å smake på maurtiss på pinne? Finn en pinne og ta av barken eller spikk den glatt. Deretter legger du pinnen forsiktig på maurtua. Så løfter du den opp og rister den rolig så maurene tisser på den. Deretter rister du maurene av pinnen. Etterpå er det bare å slikke på pinnen og nyte den søte og syrlige smaken :-)Lete etter insekter og dyrespor

Det er spennende og lærerikt for barna å lete etter dyrespor og insekter. Ta gjerne med forstørrelsesglass og et slikt glass beregnet for å ha insekter i. Andre spor tegn man kan se etter er f. eks kongler som mus og ekorn har spist på. 

Guttungen på sporjakt med forstørrelsesglasset sitt. Og den som leter finner mye rart. Hvem har bæsjet her da? 

Og hvilket dyr har gått her tru? 


Lage barkebåt

Den beste tresorten til å lage barkebåter er av furu. Da kan man få en ganske tykk bark som flyter godt. Hver forsiktig når dere løsner barken fra treet så dere ikke skjærer seg på kniven. Husk ikke ta av for mye bark av et tre, da kan treet skades. Når man har fått av barken er det bare å starte med å forme båten med kniven. Bruk fantasien, lag gjerne flere båter med ulik form. Monter så på en mast, lag da et lite hull du kan feste en pinne på og finn et stort blad du kan bruke til seil. Jo større seil, jo større fart får båten. 


Barna elsker å leke med vann. En barkebåt kan underholde de lenge. Det er gøy å se om båten klarer følge strømmen ned bekken. Er det flere barn som er med på turen kan man arrangere et lite barkebåt-race :-) 


Lag demning i bekken

Vann + barn = sant. Det er gøy å lage demning for å se på vannet som samler seg. Og ekstra gøy når man tar demningen bort og ser hvor fort vannet renner nedover bekken. Husk alltid å fjerne demningen før du forlater den.

Små og store fryder seg!


Pinne leken (Ole brumm leken)

Finn en bekk med bro i skogen. La barna kaste f. eks pinner, kongler eller blomster på den ene siden og la de løpe til andre siden for å se hvem sin pinne etc som kommer først. Plukk med steiner som dere kan male på

Ta med barna på tur i skogen og let etter runde eller flate steiner. Ta de så med hjem hvor dere maler på de. PS! Vi har en boks hjemme hvor vil legger alle "skattene" barna tar med seg hjem fra tur. Og når det passer slik, gjerne en gråværsdag, så tar vi skattene fram og lager noe fint av det. Fargejakt

Denne aktiviteten krever litt forberedelser. Du trenger en melkekartong, pensel og maling. La gjerne barna delta med å male gropene i ulike farger, og gå så ut i skogen å se etter ting med samme farge. Det er om å fylle alle hullene og kanskje vanker det en liten premie til de som deltar også. 

Vil du vite mer om fargejakt kan du lese mer om det her også. 


Turbingo

Turbingo er en fin aktivitet for å gjøre skogsturen enda mer spennende. Tegn forskjellige ting barna kan finne i skogen på et ark. Eller lag den på pc og skriv ut. Hva som er på arket tilpasser man etter alderen på barnet, årstid og ønsket vanskelighetsgrad. Man må gjerne erstatte noen av bildene med ord om man har barn som kan å lese. Så er det om å finne mest mulig av tingene og barnet krysser ut tingene etter hvert som man finner de. Kanskje vanker det en liten premie (litt tursnacks) når man er ferdig og? 


Turistforeningen har også laget en kjempe fin turbingo som du kan skrive ut, den kan du finne på deres nettside


Hoppe i sølepytter og plaske i bekker

Unger elsker hoppe i sølepytter. Regner det skikkelig en dag så kle på de regntøy og gå ut og hopp i så mange dammer dere orker. Hvem klarer sprute høyest? Eller la barna plaske rundt i bekken. Leke med vann synes de fleste barn er kjempe gøy og dette kan fort underholde de ganske lenge.
Blåse såpebobler og prøve fange de

Såpebobler tar liten plass i tursekken men kan gi mye glede. De fleste unger synes såpebobler er gøy. Lag gjerne såpeboblevannet selv hjemme, se oppskrift lenger ned.  På tur kan ungene blåse så mye de orker for så prøve fange boblene etterpå. 

    

Hvordan lage såpebobler selv? 

Du trenger:
0,5 dl oppvaskmiddel
2 dl kaldt vann
5 dråper glycerin (kan kjøpes på apoteket)
litt sukker

Det kan hende at du må tilsette et par ekstra dråper glycerin eller sukker for at såpeboblene skal bli seige, prøv deg fram. Du bør også la såpebobleblandingen stå noen timer før du tar det i bruk, da virker det enda bedre. 


Slappe av / leke i hengekøya

Hengekøye tar liten plass i sekken og kan gi mye glede. Man trenger ikke alltid gå så langt på tur. Gå et lite stykke, heng opp hengekøyen og la barna slappe av og leke i den. 

 
En hengekøye kan være huske, et romrakett, skjørøverskip etc. Bare fantasien som setter grenser :-)


Spis middagen ute

Etter en lang vinter er det godt med lysere kvelder og varmere temperaturer. Terskelen for å komme seg ut blir plutselig mye lavere. Hvorfor ikke ta middagen eller kveldsmaten i skogen innimellom, det er hyggelig for både store og små. Man trenger ikke gjøre det så komplisert, suppe på termos kan være mer enn bra nok. Tips til god og barnevennlig turmat kan du finne her. Sove ute

Terskelen for å sove ute er mye mindre på denne tiden av året når det ikke er så kaldt. Om man sover ute i skogen eller hjemme i hagen spiller ikke alltid så stor rolle for de minste barna, de synes det er spennende uansett. Er du fersk på det å sove ute med barna kan du få pakkliste og noen tips her. Anbefaler virkelig å ta med barna på telttur, det er en kjempe fin måte å oppleve ting sammen på. På telttur har man gjerne god tid til hverandre og de gode samtalene.

På telttur pleier ofte søksenkjærligheten å blomstre litt ekstra :-)


Gå på "søppeltur"

Dette er en aktivitet jeg skulle ønske jeg slapp å foreslå. Men dessverre er det alt for mange som kaster fra seg søppel i naturen. Og om våren er det ofte mye som dukker fram når snøen har smeltet. Ta derfor med barna på "søppeltur". Ta med en bærepose og gå en tur og plukk med dere så mye søppel som dere kan. Her i huset har vi snakket mye om at vi må ta vare på den fine naturen vår, og barna synes det faktisk er stas å bidra for at skogen vår skal bli ren og pen. 


Lek i skogen uten agenda

 Det var altså noen tips på hva man kan finne på ute om våren. Men det viktigste er å komme seg ut. Man trenger ikke alltid ha en agenda for turen, pass på at man innimellom gir barna tid til å få utforske det de måtte komme over underveis. Skogen er den beste lekeplassen! Der finnes det trær å klatre i. Huler å utforske. Bekker å plaske i. Pinner og steiner å plukke. Insekter å studere. Stein å kaste i vann. Det er bare fantasien som setter grenser og det har barn heldigvis masse av :-)
God tur 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar