mandag 14. mai 2018

Min første telttur alene med begge barna. Med tips til hvordan pakke lett!

Den største utfordringen med å sove ute alene med barna er å få med alt utstyret jeg trenger til meg og to barn... Jeg måtte nøye gå igjennom utstyret og prioritere hva jeg skulle ha med. Jeg kunne så klart satt opp teltet et sted i nærheten av bilen, men jeg ønsket utfordre meg litt mer og også få følelsen av at vi var på skikkelig tur. Derfor ville jeg litt inn i marka men samtidig ikke gå alt for langt.

Utrolig nok klarte jeg få med alt jeg trengte i sekken. Vel, teltet måtte jeg bære i hånda men siden vi ikke skulle gå så langt så gikk det bra. Under vil jeg dele mine beste tips til hvordan man kan klare få med seg det man trenger selv ved å pakke lettest mulig.Mine tips til hvordan pakke lettest mulig når man er på tur med barn
 • Bruk pakkliste. Velg det utstyret som er lettest. For eksempel ta med kun en liten kjele og stekepanne dersom du kan klare deg med det. Da trenger du ikke ta med fullt kjelesett som veier masse. 
 • Legg fram alt utstyret før turen, gå så igjennom det tilslutt og se om det er noe av det du kan klare deg uten. Isåfall ta det ut. Selvfølgelig prioriter det viktigste som nok skift til barna og varme nok soveposer for de. Og husk alltid ha med førstehjelp utstyr.  
 • Et triks når det gjelder klær til barna er å velge klær som tørker fort og lett. Som ull. Lurt ha med ett sett de har på kroppen og så ett ekstra sett i sekken. Ha også med et par ekstra ullsokker til de hver. Ellers burde det holde med ett lag mellomlag og yttertøy. Prioriter ekstra plagg til hode, hender og føtter - det er der barn ofte fryser aller mest. Skulle alt bli vått og barna kalde så er alternativet krype ned i soveposen og varme seg der. Fyll f. eks en naglene flaske med varmt vann og ha med i soveposen. 
 • Det er fort gjort barna blir bløt på beina og ekstra sko i sekken tar mye plass. Lurt triks er å ta med brødposer. Dersom skoa blir våte så skifter bare barna sokker og tar plastposen utenpå sokkene i skoene slik de holder seg tørr.
 • Velg en sekk som har god plass. Jeg har tidligere hatt 65 liters sekk for jeg tenkte at det holdt i massevis siden jeg også skulle klare bære den. Men for å få med alt jeg trenger til barna også har jeg måtte kjøpt meg 80 liters sekk. Det er nemlig mye utstyr som tar volum men som ikke nødvendigvis veier så mye. Pass også på at sekken er god å bære.
 • La barna bære sin egen sekk. Små barn bør ikke bære mer enn 10% av egen vekt så er begrenset hvor mye de får med, men i sekken deres kan du pakke lette ting som et lite fleecepledd, bamse, klær og litt snacks. Mine barn bærer også sin egen drikkeflaske evt camelback.
 • Velg det letteste teltet du har. Dersom teltet du har er ganske tungt så sjekk om noen kan låne deg ett lettere ett. Kjenner du ingen som har et lett telt å låne deg så sjekk ut leieting.no eller BUA. Jeg tok med et 2 mannstelt på denne turen. Det gikk fint siden barna ikke er så store enda, de er 4 og 7 år. Det finnes også mange fine lettvektstelt på markedet i dag til salgs, men de er gjerne dyre så forståelig nok ikke et alternativ for mange småbarnsfamilier. 
 • Kan barna dele på noe av utstyret? F. eks trenger de minste barna ett liggeunderlag hver, eller kan de dele på ett? 
 • Gjør det enkelt i matveien. Frysetørket mat kan være lurt. Eller du kan tørke maten selv, der sparer man fort mye vekt. Evt tar jeg med enkle måltider, hvor jeg fjerner all unødvendig embalasje og vakumpakker råvarene. Og så har jeg ofte med toro pose med lapper til frokost. Da trenger man bare tilsette vann på turmålet. Med bacon til blir det en skikkelig luksus frokost. Annet tips er ha med havregryn til frokost, det er lett og næringsrikt. Toro rett-i-koppen supper tar også liten plass og smaker godt på tur. Annen lett men kjempe god mat er å ta med ferdiglaget brødblanding med bakepulver i pose. Så tilsetter du vann på turmålet. Nystekt brød på tur er en sikker vinner hos våre barn iallefall. På tur med barn må man prioritere litt kos også, for unger som spiser godt blir også gjerne i bra humør. 
 • Når det gjelder toalettsaker så ta kun med det viktigste og da i små reisepakninger. Glem ikke dopapir.
God stemning på vei opp til teltplassen. Det var tungt for oss alle med sekk på ryggen, men alle var så klar for tur og positivt innstilt så det gikk faktisk kjempe fint.


Det var lang vinter i år, så vi måtte gå over litt snø og is for å komme ned til teltplassen. 


Vel framme ved målet. Fortsatt is på vannet og litt snø rundt. Men det smelter fort nå ser vi så er nok ikke lenge før alt er borte.


Glade barn for å være framme. Her har de sovet flere ganger før og de synes det er stas være tilbake.

Heldigvis var det null snø der vi skulle sette opp teltet. Fikk hjelp av lillesøster med ta ut teltstengene, det var kjekt. Jeg prøver involvere barna i flest mulig gjøremål slik de føler seg involvert i fellesskapet og får kjenne på mestring. 

Når teltet var oppe måtte det innvies med engang. Stas sove ute igjen! 

Etterpå var det hengekøyen som sto for tur. Den er så god å ligge i synes lillesøster. Og ikke minst perfekt å bruke som huske!

Det er kjekt å ha en storebror som kan huske deg. God stemning der de holdt på!

Etter leiren var satt opp var det på tide å lage middag. Barna hadde ønske om pølser og pannebrød på denne turen så da fikk de bestemme det. Selv om maten i utgangspunktet var ganske enkel så var dette det mest travle med hele turen. Pølsene var så sprø så når jeg prøvde tvinne den hjemmelagde deigen rundt de så knakk de bare. Og mens jeg skulle steke maten så var lillesøster veldig masete. Hun ville bli husket i hengekøyen og det var bare jeg som fikk lov gjøre det. Hun ville ikke høre på det øret at mamma var opptatt med lage mat. 4 åringer er ganske bestemte ja! Så jeg prøvde meg på multitasking, noe som medførte til at pølsedeigen ble litt vel godt stekt... Opp i dette så måtte hun på do, da var det bare å slå av primusen og sette maten til siden for å hjelpe henne. Og bare for å sette prikken over i'en så måtte vi gå mot storebror som hadde "rotet seg bort" på sin lille utflukt i nærområdet. Det var godt når maten endelig var ferdig og vi kunne sette oss ned å spise. Selv om maten ikke var perfekt så smakte det heldigvis godt. Og etter maten var også stemningen mye bedre igjen. Phu! Det er fint å ha evnen til å le litt av det hele.... Litt travelt skal det være innimellom når man er alene med barna på tur.

Barna må stadig inn i teltet en tur da, er så koselig der inne synes de.

Teltet vi hadde med på turen var Reinsfjell Pro. Det er kjekt med selvstående kuppeltelt da det er enkelt å sette opp og god takhøyde inni. Lker også at det er to utganger. Men jeg har bare 2 mannsteltet da, så jeg bruker det egentlig for turer alene eller med ett barn. Men pga jeg måtte tenke veldig på vekt denne turen tok jeg sjansen på at vi klarte få plass der alle tre. Det fikk heldigvis kjempefint. Det var litt trangt, men så lenge barna er så små så har de ikke så mye imot det. Jeg synes det var kjempe koselig :) 

En nydelig kveld! Barna fikk være oppe litt lenger enn vanlig leggetid, men de var i fin form og var ikke trøtte heldigvis. Ikke så lett å legge seg tidlig når det er sol og full fuglekonsert.

Straks solen gikk ned over åsen pusset vi tenner og gikk inn i teltet for å legge oss. 

Deilig å krype inn i soveposen. Jeg leser alltid for barna ved leggetid, både hjemme og på tur. Det er en fin avslutning på dagen synes vi, og barna setter veldig pris på det. 

Vakker kveld. Jeg la meg samtidig som barna på denne turen. jeg var ganske så trøtt og sliten så det var skikkelig deilig krype inn i soveposen.

Neste morgen sov barna helt til halv ni. Det var kjempe deilig å sove så lenge. De var super blide når de våknet. Og ute skinte solen og fuglene kvitret. Finnes ikke en bedre måte å starte dagen på spør du meg :-)

Herlig stå opp til dette!

Her koser barna seg med varm suppe til frokost, mens de venter på nystekte lapper med bacon. Jeg kjøper slik ferdigpose fra Toro i butikken, blander vann rett i posen og rører rundt så godt jeg kan. Hender det kan bli litt klumper men ingen som bryr seg. Smaker kjempe godt uansett og jeg sparer oppvask. Jeg liker gjøre litt innsats med frokosten på tur. Det sørger for at barna spiser bra og får en fin start på dagen. De trenger mye energi når de leker ute hele dagen.

Hengekøyen ble veldig mye brukt på denne turen.

Mens jeg ryddet litt gikk barna på en liten utflukt for å ta bilder av vårtegn. Det syntes de var kjempe stas, og de tok mange kreative bilder. Storebror har fått et gammel kamera jeg ikke bruker lenger og det brukes flittig på tur. 

Etter fototuren deres kom de å hjalp meg med å pakke sammen. 

Barna samarbeider i pakkingen, de prøvde nemlig bli ferdig før meg. Konkurranseinstinktet var på topp!


Tilslutt ble teltet pakket ned. Barna samarbeider her om å ta opp alle teltstengene. 
Det klarte de fint, og de børstet av jord fra teltstengene og la de nedi posen.

Jeg tok ut teltstengene av teltet, mens barna la de sammen og puttet de i posen. Dette er enkle oppgaver som passer fint for små barn. 

Mens jeg pakket ned siste rest lot jeg barna få gå litt i forveien. 

Stemningen var på topp og de gikk ivrige oppover stien. Men etter 3 minutt hørte jeg et forferdelig leven... Da var det full krise fordi begge ville bruke fotoapparatet samtidig. Det var nesten så det ble slåsskamp. Fant det best å løpe bort til de og megle litt. Tårer spratt og de skremte bort alle dyr i en mil omkrets. Mine ord for å roe ned situasjonen nådde ikke fram og jeg "ga opp". Nå går jeg å pakker sa jeg, så får dere prøve ordne opp i dette selv. Det gjorde tydeligvis susen, for straks jeg gikk derifra snudde stemningen til det positive og de ble igjen beste venner. Stolt mamma over at de klarte bli enige seg imellom uten at jeg måtte gripe inn for mye. 

Vel oppe på grusveien og derifra var det nesten bare nedoverbakker på vei hjem. Kjekt!

To som koser seg sammen på tur!

Fornøyd mamma. Kjempe glad for at jeg klarte få til dette. For det var uten tvil en utfordring for meg å få med meg alt vi trenger når jeg måtte bære mesteparten alene. Og så klart er det mer travelt være på tur alene med to unger. Men jeg klarte det! Og vi hadde en kjempe fin tur også. Så jeg tillot meg gi meg et klapp på skuldra, og var ganske så fornøyd med egen innsats. Jeg var også kjempe stolt over barna. De bidro veldig på denne turen og gjorde så godt de kunne på alle måter. Dette blir helt klart ikke den siste turen jeg drar på alene med de to. Gleder meg allerede til nye eventyr!

PS! Det koseligste er selvfølgelig når mannen også kan være med på tur. Men når det ikke passer slik er det kjekt å kunne klare å dra på tur alene med barna også. 1 kommentar:

 1. Tusen takk for mange gode tips om å pakke lett. Du inspirerer altså! Så ut som en kjempe koselig tur. Vennlig hilsen Åse.

  SvarSlett