lørdag 5. mai 2018

Telttur med barn - våre beste råd og tips

Å ha med barna på telttur er noe av det koseligste jeg vet. Barna finner slik glede av å være ute. Og familien får vært sammen uten huslige plikter som forstyrrer. På telttur er det det enkle livet som gjelder, og man kommer nærme naturen. Det er så klart ikke slik at det å være ute i naturen fjerner alle konflikter eller at barna aldri sutrer. Men vi opplever alltid stort samhold. Humøret pleier stort sett være mye bedre hos alle og man evner være mer tilstede i øyeblikket. Det å være sammen er det som er i fokus og vi lager hyggelige minner sammen.

Dersom du ikke har sovet ute med barna før så anbefaler jeg det virkelig å prøve det. Det kan kanskje oppleves litt stressende de første gangene, men husk at jo flere ganger man drar på telttur jo mer går det seg til. For å gjøre det litt enklere for dere som er nybegynnere har jeg samlet opp våre beste råd for at det skal bli en vellykket telttur. Jeg får ofte høre at det er mange som har kjempe lyst å ta med barna på telttur, men de vet liksom ikke helt hvor de skal starte. Og er redd for at det ikke skal bli en positiv opplevelse for barna. Men jeg håper man likevel velger å kaste seg i det. For selv om kanskje ikke alt ble helt som man planla, så er det sjelden man angrer en tur. Og det er det uansett de postitive opplevelsene man husker best i ettertid 


Ekte glede over å være på telttur med mamma og pappa!


To som har det gøy sammen! Søskenkjærligheten pleier ofte å blomstre litt ekstra på telttur :-)


Gjør det enkelt de første gangene dere sover ute

Husk at telttur trenger ikke være komplisert. Legg realistiske planer som passer etter barna sin alder og familien sin erfaring. Og så øker man heller ambisjonene etterhvert.

Ikke ha for høye ambisjoner de første gangene man telter med små barn. Legg overnattingen i nærmiljøet eller så nærme bilen at man har mulighet for å bryte leir om det skulle bli helt krise. Også praktisk ha bilen i nærheten om du skulle glemme noe vesentlig man bare må ha.

Også lurt å gjøre det enkelt med matlagingen, spesielt på tur med små barn hvor man ofte har mer enn nok med å passe på de. Forbered gjerne mest mulig hjemme om du kan, så går det enda raskere lage maten.

Kan også være greit å ta den første teltturen en helg det er meldt fin vær. Det er absolutt mer praktisk og det gir større sjanse for at det blir en god opplevelse for alle.


Telter man i nærheten av bilen så kan selv kosebamsen få sin egen stol :-)


Velg teltplass med omhu

Tenk over hvor du setter opp teltet. Underlaget bør være så flatt som mulig og ikke for hardt å ligge på. Vil du ha morgen eller kveldssol? Eller kanskje en skyggeplass? Velg et sted som ikke er vindutsatt, spesielt om du telter på fjellet. Men er du i skogen på sommeren så kan det være greit å velge teltplass hvor det er litt bris, da blir ikke insektene så plagsomme. Også viktig å det å velge et sted hvor vannet ikke samler seg dersom det kommer regnvær.

Slå dere opp teltet i nærheten av en bekk eller vann. Barn elsker å leke med vann. og kanskje kan man fiske også. Annen fordel med vann eller bekk i nærheten er at du enkelt kan hente drikkevann. Hvis ikke kan det være greit å ha med seg en litt større vannkanne.

Også greit å vite at i følge allemannsretten i friluftsloven har en i utgangspunktet lov å telte i inntil to døgn i utmark uten samtykke fra grunneier dersom teltet står minst 150 meter fra hus / hytter.

 Flott sted ikke sant? Med elv i nærheten hadde vi tilgang til friskt vann. Bilen sto bare parkert et par hundre meter unna så veldig praktisk var det også.


Tenk positivt

Innstill dere på at det kan bli litt mindre søvn og kanskje litt ekstra å passe på om dere har med små barn. Gi alt for at det skal bli en positiv opplevelse for barna. Ikke krangle og heng dere opp i bagateller som hvem som glemte hva etc. Med en positiv innstilling hos de voksne kommer man veldig langt, for er de voksne glad og fornøyd så smitter det gjerne over på barna også.

Det kan være mye spennende å putte i munnen som smårolling. Men pappa passer godt på. Fint å være to voksne når man er på tur med små barn, da kan en passe på og leke med barna mens den andre ordner det praktiske som matlaging etc :-)


Prioriter hva du har med

Det blir fort mye å dra på når man er på telttur med barn. Prioriter riktig. Legg fram alt utstyret før du pakker det ned. Gå så igjennom utstyret sammen og se om alt viktig er med. Er det også noe som man ikke trenger og kan legge igjen hjemme? Man skal tross alt få det med seg...

Hva vi har med oss varierer litt etter type tur, lengde på turen, vær og når på året vi telter. Et lurt tips er å bruke pakkliste. Da er også sjansen for at man glemmer noe viktig mindre. Soveposer tilpasset sesongen er viktig. Men husk også ta med gode liggeunderlag og/eller reindsyrskinn. Mye av kulden kommer nedenfra når man overnatter i telt. Husk også myggmiddel i sommerhalvåret, det er ikke gøy å få opplevelsen ødelagt av masse myggstikk. Ellers det er veldig lurt å ta en dobbel sjekk på at alt som barna er avhengig av og som er veldig kjipt å glemme! Som f. eks smokk, bleier, favorittbamsen, nok skift etc. Og glem ikke dopapir... Sjekk værmeldingen på forhånd og pakk med klær etter forholdene. Ha med nok klær, selv sommernetter kan bli ganske kalde, spesielt på fjellet. Man må også ta høyde for at unger søler på seg, bæsjer gjennom bleien, plumper i vannet etc.

Stor og tung sekk på ryggen og barn på magen var kjempe tungt, og jeg fikk ganske vondt i skuldrene. Det var godt mannen hadde superkrefter og kunne hjelpe meg litt det siste stykket :-)


Dersom man går på grusveier/ fine stier kan en sykkelvogn være fin å ha for å frykte barn og utstyr. Les gjerne mer om bruken av Nordic Cab her.


Planlegg godt og tenk praktisk

Legg utstyret du trenger om morgenen lett tilgjengelig i teltet. Ved å ha mat og vann lett tilgjengelig kan man ta frokosten i teltet om man våker opp til dårlig vær. Oppbevar sko og klær slik de holder seg tørre gjennom natten. Slike lette vanntette pakkposer som fås kjøpt i sportsforretninger er kjempe fine bruke.

Mat er viktig på tur, velg mat som gir næring og som barna er glad i. Barn som spiser dårlig kan fort bli i dårlig humør...  Lurer du også på hva du skal lage av mat på telttur så sjekk gjerne denne oversikten med enkel og barnevennlig turmat. Enkle middagsfavoritter hos oss som smaker godt og er raskt å lage er f. eks taco, wrap og fiskeburger. Og ofte steker vi lapper til frokost, det gir en god start på dagen og barna pleier da spise ekstra godt.


Kjekt med innekos i teltet en kjølig vårmorgen. Ungene har på seg to lag ull så de holder seg varme.


Involver barna i planleggingen

Vi snakker alltid med barna om turen på forhånd og hvilke planer vi har. Da vet de litt om hva som venter. La gjerne barna delta i pakkingen, det er kjekt for de å pakke tingene sine i egen sekk. En tommelfingelregel er å ikke la barna bære mer enn 10% av sin egen vekt. Barn over ti år kan bære opptil en sjettedel av vekta si.

Det kan være litt vanskeligere få med de større barna på telttur, kanskje vil de heller være hjemme med venner og ikke dra fra PC / iPad. Planlegg da noen spennende aktiviteter på teltturen som passer for deres alder. Og involver de mest mulig på forhånd. Godta at de ikke nødvendigvis er så engasjerte før turen, for heldigvis så koser de seg som regel når de først er i gang.

  Det blir fort mye som må pakkes med når man skal på telttur. Ungene våre synes det er kjekt å bære sin egen sekk på tur, bare pass på at den ikke er for tungt for de. Lette ting som kosebamser, litt snacks og klær kan være fint for de å bære. 


Skap ekstra hygge

Lek og morro skaper god stemning! Her skal det ofte ikke så mye til. Vi synger og leker ofte rollespill på tur. Man kan også gjøre mye ut av det man finner i naturen, en pinne kan bli sverd som man kan bekjempe sjørøvere med, man kan se etter insekter og dyrespor, lage kongledyr etc. Har man mulighet til å ta med noe kan det være en spade å grave med, insekts boks, fiskeutstyr, såpebobler osv. Litt større barn kan ha mye glede av en spikkekniv, øks etc.

Har også erfaring med at det kan være greit å ha noe på lur om barnet våkner tidlig på morgenen som f. eks en aktivitetsbok og tegnesaker så slipper man å gå ut av teltet grytidlig... Og husk at uansett hvor full sekken er så glem ikke barnas favoritt kosebamser :-)

Ta også med nok snacks (Frukt, smoothie, kjeks, godteri etc). På tur er det lov å kose seg litt ekstra. Skal man gå litt kan det også være nødvendig med den ekstra energien snacks gir.


Fornøyd baby på tur, kjekt å ha noen leker å kose seg med i teltet om morgenen


Å jage etter såpebobler er en fin aktivitet for å få opp varmen en kjølig vår morgen.


Tips! Ta med upoppet popkorn på tur og lag det på bålet eller primusen. Ingenting er som å kose seg med nypoppa varm popkorn som kveldskos, ungene elsker det!


La barna hjelpe til

Barna har bare godt av å få litt ansvar, også på tur. Ved at barna hjelper til øker samholdet og barna får økt mestringsfølelse. En toåring kan f. eks hjelpe til med rette ut teltstengene eller sende teltpluggene når teltet settes opp. Og eldre de blir jo mer kan de hjelpe til. Mange barn synes det er kjekt å være med i matlagingen. Eller hjelpe til med å samle ved og få fyr på bålet. Det skal ofte ikke så mye til for at de føler de er en viktig del av fellesskapet.


Storebror liker å hjelpe til på tur.


Lag gode rutiner ved leggetid

Frisk luft gjør ofte ungene trette. Men pass på å ikke legge barna for sent, blir de overtrøtte er de ofte enda vanskeligere å legge. Vi går som regel inn i teltet en halvtime før det er på tide å legge seg å sove. Barna er ofte litt ivrige på telttur (spesielt de første turene om det er en stund siden) og da trenger de litt tid på roe seg ned. Vi pleier også kose oss med en lesestund før vi sier godnatt.

Vi merket helt klart at det var mer utfordring med legging etter vi fikk to barn. Den ene forstyrret den andre og leggingen tok lengre tid enn før. Eldstemann har alltid har vært veldig enkel å legge på telttur. Mens lillesøster kunne være en skikkelig utfordring iblant. Barn er forskjellige, slik er det bare. Men vi så at jo oftere og tettere vi teltet med barna jo lettere ble leggingen. Da ungene var mindre så pleide vi legge lillesøster først, da ble hun ikke så distrahert og roet seg fortere. Men når hun ble større begynte vi legge de sammen igjen og da fungerte det veldig bra. Så man må bare prøve seg litt fram hva som fungerer for dere.


Herlig med glade barn på tur, men ikke alltid like lett å få de til å sove...


Bevar de gode minnene etter turen

Snakk gjerne om turen i etterkant. Se på bilder sammen og mimre tilbake på de beste øyeblikkene. Som den gangen barna fikk sin første fisk. Eller den gangen barnet gikk hele turen til teltplassen på egne bein for første gang. Og guttungen har enda ikke glemt den gangen han var 2,5 år og vasset i vannet da en elg kom svømmende på andre siden. Ved å ta vare på de gode minnene så får du barn som ivrer etter å være med på ny telttur for å skape enda flere fine minner :-)


To som koser seg sammen i teltet.


Håper dere ble inspirert til å dra på telttur med barna og at dere får en kjempe fin tur  ♥

5 kommentarer:

 1. Hei, det er så inspirerende å lese bloggen din. Det er en kjempe fin hjelp til å komme over dørstokkmila! Vi er også en småbarnsfamilie som er glad i å være ute. Etter sist tur oppdaget vi at nå er det på tide med nytt telt, har du et godt tips det DET teltet som er perfekt for en familie på 4? Jeg lurte også på hvilken sovepose du har til barna når dere overnatter ute høst/vinter? Jeg synes det er litt vanskelig å finne ut av komfor temp for barneposer. Hilsen Ellen

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ellen. Tusen takk, så utrolig hyggelig å høre! Perfekt telt ja, det var det da :-) Spørs hvilke kriterier dere legger mest vekt på. Det viktigste i leten på "perfekt" telt er å tenke nøye gjennom bruk og hvilke kriterer som er viktige for dere før dere kjøper. Holder det med 3 sesongers telt, eller skal det brukes på vinteren og? Er lav vekt på teltet viktig? Hvor mye plass ønsker dere? Betyr god takhøyde mye? Og hvilket budsjett har man ikke minst... Stort telt veier mer etc, man får sjelden alt man ønsker seg. Men det finnes superlight versjoner, dog de er ganske dyre og tåler litt mindre. Selv har vi to telt, til hvert sitt bruk. Det ene er Helsport Varanger Dome som er vårt største familietelt. Kan brukes vinter også. Veldig romslig telt, har godt utsyn, tåler mye og har god takhøyde. Mange smarte løsninger, et telt vi er kjempe fornøyd med. Men dessverre veier det hele 7 kilo med innertelt, så det brukes mest på turer der vi ikke går så langt eller f. eks kanoturer. Så derfor har vi også et mindre telt for de lengre turene, Helsport Vidda. Det veier ca 4 kilo og har to innganger, noe vi synes er en fordel. Mer intimt men foreløpig går det fint. Ønsker dere et 4 mannstelt med overkommelig vekt kan dere også sjekke ut er Helsport Lofoten Pro Camp, det har jeg hørt mye bra om. Det finnes jo mange andre gode telt merker også, men her har vi av en eller annen grunn alltid endt opp med Helsport... Det er flere telttester på nett, sjekk for eksempel https://www.ut.no/artikkel/1.11783392/. Masse lykke til i telt jakten :-)
   Når det gjelder soveposer til ungene så har de Little Mammut MTI. Det er ingen vintersovepose, men den er likevel overraskende varm. Ungene har brukt de opptil fem minus grader men da har de hatt på seg et ekstra lag ull og de holdt seg god og varm. Vi har ikke sovet så mye ute på kaldeste vinteren med ungene, men der det har vært kaldere enn fem minus har jeg latt guttungen låne min vinter dunpose og heller knyttet et skjerf rundt soveposen tilpasset lengden hans. Funker fint det også :-) Det blir sikkert vintersovepose på de etterhvert, men siden vi ikke har sovet sååå mye ute på vinteren med ungene enda så har vi ikke stresset med det. Vintersoveposer koster jo en del, og utvalget til små barn er ikke så stort synes jeg. Av en eller annen grunn så oppgis det som regel ikke komfort temperatur på barneposer nei, men det håper jeg det blir endring på etterhvert. Dersom dere planlegger sove mye med barna på vinteren og kjøpe skikkelig vinterpose til de så kan dere sjekke ut https://isbjorn.no/ da, de har poser tilpasset norsk vinter og tilpasser lengden på posene uten ekstra kostnad. Håper svaret mitt har vært litt til hjelp, ønsker dere mange fine turer framover.
   Mvh Monica

   Slett
 2. Dette høres så kjekt ut. Vi vil på teltferie i sommer, og skal bruke våren til å trene på. Vi har 3 barn på 7, 5 og 2 år. Eldstemann har teltet før, men ikke de andre. Tips til fine telt plasser? Hvor er bildene deres tatt? ☺️

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :) Så hyggelig dere planlegger teltferie til sommeren selv om dere ikke har så mye erfaring med det. Barn elsker som regel å sove i telt så tenker dere vil få mange gode fine minner :) Det er utrolig mange fine teltplasser i hele Norges land. Vi bruker mye Nærmarka vår (Nordmarka), og det er også der mange av bildene i blogginnlegget er fra. Siden dere ikke har teltet så mye før og har 3 barn så er det greit å gjøre det enkelt. Skal dere på bilferie så er det mange fine steder man kan telte langs veien. Vår favoritt er Grimsdalen (seterdal i Rondane). Der er det utrolig vakkert og barnevennlig terreng, og det finnes steder man kan telte langs veien. Hvor bor dere evt i hvilket område kunne dere tenkt dere å telte?
   Klem Monica

   Slett
 3. Hei! Vi planlegger en vintertelttur med en 2 åring og lurer på hvordan dere har gjort det med soving for at de skal holde varmen? Vi har lagt ham i egen varm sovepose tidligere, men siden han snur seg en del på natta har han krabba ut og endt opp i min sovepose. Noen gode tips?

  SvarSlett