fredag 29. juni 2018

På tur med barn - Overnatting i hengekøye!

Sommeren er her og det er varmere, enklere og mer behagelig sove ute. Hengekøye er en kjempe fin måte sove ute på. I hengekøya får man nærhet til naturen, spesielt når det er klarvær og man kan ligge å se rett opp på stjernehimmelen. Andre fordeler er at den er liten ha med seg i sekken, veier lite og er rask og enkel henge opp. Hengekøyen kan man også få satt opp steder der det er vanskelig få satt opp telt, for man trenger ikke tenke på hvordan underlaget på bakken er. Alt man trenger er noen trær.

Ekstra hyggelig synes jeg er det å ha med barna på hengekøyetur. Barna mine elsker sove i hengekøye. De synes den er kjempe behagelig ligge i og sover så godt. Men det er lurt å gjøre noen forberedelser før man legger ut på overnattingstur, da blir turen mer behagelig for alle. Derfor har jeg samlet noen tips utifra våre erfaringer som jeg håper andre kan dra nytte av. Men husk at så vanskelig er det egentlig ikke sove ute med barna, så lenge de er varme og mette så er det viktigste dekket :-) Masse lykke til!

Stas med sin egen hengekøye!


Tenk enkelt de første gangene dere sover ute

Start med å sove i hagen eller i nærheten av hjemmet eller bilen. Da er det ikke så langt å gå om barnet skulle ville hjem eller bli veldig kald. Også kjekt om dere skulle glemme ha med dere noe vesentlig på de første turene.

Denne plassen i nærmarka har vært vårt turmål mange ganger. Og her sov vi i hengekøye første gang. Guttungen syntes det var ekstra stas at vi skulle sove et sted han var kjent fra før. Det ga også trygghet.


Hvilken hengekøye skal man velge?

De siste årene har det blitt veldig mange merker å velge i når det gjelder hengekøyer. I alle slags prisklasser. Det kan være lurt å gjøre litt reseach på forhånd for å finne den hengekøyen som passer deg og barna. Jeg har Eno Hengekøye og Ticket to the moon, de er veldig like i fasong og er enkle og fine hengekøyer for nybegynnere. Fordeler er at de er slitesterke og veier lite. De passer også bra for barn. Opphengstau, tarp og myggnetting kan du kjøpe separat.


Velg gjerne en hengekøye som er stor nok til to, iallefall deg og et barn. Jeg og barna mine foretrekker å ligge hver for oss, men skulle en av de bli redd eller kald en natt er det greit å vite at jeg kan la de komme opp til meg. Man kan også velge å sove sammen med barnet i dobbel hengekøye. Men det kan fort oppleves som litt mer begrenset med tanke på liggestilling. Det blir også mer uro, med mindre du og barnet ditt sover veldig rolig. Det finnes egne hengekøyer for barn, men jeg synes det er like greit å bruke en dobbel hengekøye for voksne til de og. Der er det god plass til liggeunderlag, og siden den er bred så er sjansen for at barnet faller ut mindre. De barnehengekøyene vokser de alt for fort ut av etter min mening.Hold barnet tørt og varmt

Først og fremst er det er mye kaldere å sove i hengekøye enn i telt. Uansett hvor god sovepose man har så mister den isolasjonsevnen når man ligger på den. Det er viktig at barnet ikke fryser om natten så her er noen tips på hvordan du kan unngå det.
 • Bruk liggeunderlag i hengekøya. Man kan bruke skumunderlag eller oppblåsbart. Hva som er best å bruke er en smak sak,  så prøv dere fram på hva dere foretrekker. Min erfaring er at oppblåsbare liggeunderlag fort kan skli i køya og blir en irritasjonsfaktor så selv foretrekker jeg skumunderlag. Mammut Bamse Extreme er min favoritt da den ikke sklir og isolerer godt hele året. PS! Dersom du bruker oppblåsbart ikke blås det helt opp, da sklir det mindre.
 • Man kan også kjøpe isolasjonstrekk beregnet for hengekøyer. Den festes på hver side av hengekøya og isolerer både på sidene og under. Dessverre kan slike isolasjonstrekk være ganske dyre, og de er også ganske store i volum så de tar mye plass i sekken.
 • Bruk en god sovepose tilpasset sesongen. 
 • Ellers er det gull med ull. Lue og ullsokker sparer deg og barnet for mye varmetap.  
 • Sørg for at barnet ikke er kald før hun/han kryper ned i posen. Er det kaldt ute så gi de gjerne litt varm drikke til kveldsmaten, det pleier få opp kroppstemperaturen litt. Sitte foran bålet før leggetid er også koselig og gir god varme. Er de fortsatt litt kalde når de skal legge seg så be de løpe seg en liten runde eller ta noen hopp før de kryper ned i soveposen. 
 • Et annet triks for å holde seg varm gjennom natten er å koke opp vann og helle det over i en nagleneflaske. Legg den i soveposen og den vil gi god varme gjennom hele natta. Pass på at du har skudd den godt igjen så den ikke lekker. Du kan også bruke varmeflaske. Det finnes også varmeflasker beregnet for barn med ull eller fleece trekk utenpå som kan være kjekke å bruke. 
 • Tarp (tak å ha over hengekøya) beskytter ikke bare mot regn, men gjør det også lunere og beskytter mot vinden. Tarp kan også være greit å ha på sommeren for beskyttelse mot sola. Men det kan fort bli litt støy i tarpen om det blåser så husk å stramme den godt. Siden jeg liker å se opp på himmelen fra hengekøya så bruker jeg kun tarp når det er fare for nedbør, men uansett lurt ha den tilgjengelig i sekken om man plutselig skulle få behov for den.
 • Har du foret fjellduk så ta den gjerne med. Den er fin å legge over / pakke rundt barnet dersom han/hun fryser.
 • Sjekk værmeldingen før man tar med barna på tur i hengekøyen. Litt regn skader ikke men er det meldt mye vind og ruskevær er det kanskje like greit å vente til senere anledning. Man vil jo at det skal være en positiv opplevelse og det kommer alltids nye muligheter :-) 
Det grønne trekket ytterst isolerer mot kulde fra bakken og sidene. Han har også liggeunderlag i hengekøya, slik han er ekstra godt beskyttet fra kulda som kommer underfra. Over seg har vi hengt opp tarp så han er beskyttet for nedbør. Myggnettingen gir god beskyttelse for knott og mygg.


Hold myggen unna

Myggnetting er en kjempe fordel på sommeren. Kjedelig om ute opplevelsen skal bli ødelagt av 
ørten myggstikk. En annen ting er at det blir som et lite rede/ reir for barnet, nesten som å sove i telt. 
For barna mine gir den også ekstra trygghet. Lys over hengekøya gjør det også koselig og mørket blir mindre truende.

Ei fornøyd jente i hengekøyen sin, godt beskyttet for mygg og knott. Er det klarvær sover vi gjerne uten tarp, da kan vi jo nyte stjernehimmelen om natten :-)


Pass på at barnet har det bra om natten

Sover man i telt er det mye lettere å sjekke om barnet har det bra og ikke er for kald eller varm.
Sover du og barnet i hver sin hengekøye må man kanskje krype ut av soveposen og hengekøyen for for å sjekke barnet. Er det mulig så er det selvfølgelig veldig praktisk å plassere hengekøyene helt inntil hverandre slik man bare kan stikke ut hånden for å sjekke barnet. Man kan også plassere hengekøyene over hverandre.
Når er barna stor nok til å sove alene i egen hengekøye?

Det er vanskelig å komme med en anbefalt alder for når man kan la barnet sove i hengekøyen alene. Det er nok veldig individuelt. Her må man se på hva man selv er komfortabel med selv også. Mine barn var 4 år når de sov i hengekøyen alene for første gang, og det gikk veldig bra. Fra før var de godt vant med å sove i telt. Og de var stor nok til å si ifra om de var for kald eller varm. De minste barna sovner kanskje bedre sammen med en voksen i dobbelthengekøye. Når det gjelder de minste barna så hadde jeg om de ikke sov i samme hengekøye som meg plassert de så tett inntil min hengekøye som jeg kunne. Enten ved siden av eller man kan også plassere de under seg. Da kan man lett ta ut en hånd og sjekke at de har det bra. Eller f. eks lett kunne gi de smokken om de mister den. 

Uansett hvor fullt det er i sekken, glem ikke kosebamsene :)


Montering og plassering av hengekøye
Velg to passe tykke trær som står ca 4-5 meter fra hverandre. Står trærne for tett vil buen på hengekøya bli for stor og den vil bli ubehagelig å sove i. Og står trærne for langt fra hverandre vil køya bli for strak og ustabil ,og faren for å ramle ut er større. Prøv deg fram. Legg deg oppi der før du tar kvelden og kjenn etter om liggestillingen er behagelig. Det samme ber du barnet gjøre. Køya kan også sige litt ned i løpet av natten så sørg for å ha minimum en halvmeters avstand fra bakken når du ligger oppi. Ellers er det greit å tenke på underlaget under køya, som om at det ikke er noen skarpe steiner under som barnet kan lande på om det faller ut. 

Utrolig fint å kunne våkne opp til nydelig soloppgang. Men aller best er det å våkne til barnas smil :-) På tur har vi god tid til hverandre, og det er kjempe koselig dele slike naturopplevelser sammen!Involver barna i planleggingen

Vi snakker alltid med barna om turen på forhånd og hvilke planer vi har. Da vet de litt om hva som venter. La gjerne barna delta i pakkingen, det er kjekt for de å pakke tingene sine i egen sekk. En tommelfingelregel er å ikke la barna bære mer enn 10% av sin egen vekt. Barn over ti år kan bære opptil en sjettedel av vekta si. Gjerne la barna bære hengekøyen sin selv, det synes de som regel er veldig stas og får de til å føle seg store.

Her er noe av utstyret vi har med til barna. Selv pakker barna f. eks ned hengekøyen, litt klær, spikkekniv, lommelykt, kosebamser, snacks og noe lese på. Resten tar vi i vår sekk. Jo eldre de blir jo mer klarer de bære selv. 


La barna hjelpe til

Barna har bare godt av å få litt ansvar, også på tur. Ved at barna hjelper til øker samholdet og barna får økt mestringsfølelse. Jo eldre barna er jo mer kan de hjelpe til. Å pakke hengekøya ned i posen er en ganske grei oppgave som de fleste barn mestrer. Mange barn synes også det er kjekt å være med i matlagingen. Eller hjelpe til med å samle ved og få fyr på bålet. Det skal ofte ikke så mye til for at de føler de er en viktig del av fellesskapet.


Guttungen pakker ned hengekøyen sin.


Planlegg godt og tenk praktisk

Myggnettingen lar jeg være igjen hjemme om det ikke er myggsesong. Men tarp har jeg med stort sett alltid i sekken, selv på sommeren. Plutselig kan det komme lokale byger som ikke var meldt.
Er det fare for nedbør så husk heng opp tarp og ha på regntrekket på sekken. Oppbevar sko og klær slik de holder seg tørre gjennom natten. Slike lette vanntette pakkposer som fås kjøpt i sportsforretninger er kjempe fine å bruke. Jeg pleier så plassere de under køya, lett tilgjengelig om jeg plutselig må opp for ett eller annet. Hvor mye annet vi har med er styrt av hvor kaldt det er meldt og om det er fare for nedbør. Sjekk gjerne denne pakklisten jeg har laget for telttur, det meste er jo likt foruten om selve teltutstyret.

Legg utstyret du trenger om morgenen lett tilgjengelig. Er det meldt regn så kan det være greit å bare lage froksten fra hengekøya, godt beskyttet under tarpen.

Mat er viktig på tur, velg mat som gir næring og som barna er glad i. Barn som spiser dårlig kan fort bli i dårlig humør... Lurer du også på hva du skal lage av mat når dere sover ute så sjekk gjerne denne oversikten med enkel og barnevennlig turmat. Enkle middagsfavoritter hos oss som smaker godt og er raskt å lage er f. eks taco, wrap, gryteretter, pasta og hamburger / fiskeburger. Og ofte steker vi lapper eller pannebrød med bacon til frokost, det gir en god start på dagen og barna pleier da spise ekstra godt. Men husk å ikke gjør ting så alt for komplisert om du har med små barn på tur, ofte har man ganske fullt opp med passe på de...

Livet er herlig!Lag gode rutiner ved leggetid

Masse frisk luft gjør ofte ungene trette. Men pass på å ikke legge barna for sent, blir de overtrøtte er de ofte enda vanskeligere å legge. Barna er ofte litt ivrige når vi skal sove ute (spesielt de første turene om det er en stund siden) og da trenger de litt tid på roe seg ned før de kryper ned i soveposen. Vi pleier gjerne å kose oss med en lesestund i hengekøya før vi sier godnatt.

Stemningsfullt med lysrekke over hengekøya. Og guttungen godt beskyttet for regnet under tarpen.


Ha det gøy
Dette er det noe av det viktigste å huske på når man er på tur med barn. Lek og morro skaper god stemning. Her skal det ofte ikke så mye til. Det fine med være på tur med hengekøye er at barna også elsker leke i den. Den fungerer kjempe fint som huske blant annet  Den kan også være båt, fly eller hva fantasien måtte finne på. Rollespill er gøy!

Husk å ha det gøy! Hengekøyen er også morsom å leke i.

For flere hengekøye bilder sjekk gjerne min instagramkonto @markaglede.


Så ta med deg hengekøya og dra på tur, naturopplevelsene venter på deg og barna :-)

God tur og lykke til!


2 kommentarer:

 1. Her var det mange gode tips å ta med seg, tusen takk som deler :-) Hilsen Mona

  SvarSlett
 2. Tusen takk for kongetips!!

  SvarSlett