Startpunkt: Turparkeringen i enden av Georg Frølich vei. Kommer du med kollektivt så ta toget til Nittedal stasjon, derifra er det ca 15 minutters gange til startpunktet for turen. Stien er godt merket så det er lett å finne fram. Langs stien er det satt opp skilt med informasjon om bygningene og om hva de ble brukt til. Det er også laget bålplass og sitteplasser underveis.
Full fart nedover mot Waage dam. Deilig med sol. Ved Waage dam traff barna venner, det var stas. Spennende å studere demningen!
Barna ser ned på Ørfiskebekken. Barna brukte også litt tid sammen med vennene de traff på å kaste pinner i bekken, for så å se om de så de komme flytende nedover på andre siden av broen. Gøy aktivitet på tur!
Ved hvilestua og fyrhuset. Der skiltes barna med vennene sine da de skulle inn i skogen, mens vi skulle gå nedover dalen for å se på restene etter kruttverket.
Barna ved Kruttmølla.
Kruttmølla ble bygget etter en eksplosjon i melerhuset i 1967 hvor en mann omkom. Bedriften ville derfor satse på et nytt produkjonsprinsipp - at hele produksjonen skulle nå foregå i en bygning! Og helautomatisering skulle gjøre det mulig å produsere kruttet fullt ferdig uten at noen personer var tilstede mens maskinene gikk.
Veggen i Kruttmølla var buet. En buet lettvegg skulle blåse ut og styre en eventuell eksplosjon inn i fjellveggen bak bygningen. I 1976 inntraff det dessverre en eksplosjon og to menn omkom. Etter den ulykken opphørte kruttproduksjonen i Nitedal Krudtværk.
Etter sett litt på kruttmølla fortsatte vi ferden nedover gangstien. Masse rester fra kruttverket å se hele veien nedover.
"Vær så snill og vær lett på foten her. Det er krudt over alt!". Slike skilt er med på å sette stemningen på turen, kjekt!
Nede ved Svartværket
Pappa forteller barna om bygningene vi ser langs stien og barna lytter ivrig.
Full fart nedover stien, godt å løpe litt.
Hva er dette da pappa? Mye spennende å se på!
Produksjonshusene lå opprinnelig på rekke og rad på Svartverket. 7 mai 1919 inntraff det en eksplosjon som spredte seg fra hus til hus, og det medførte at syv mann omkom. Ved gjenoppbyggingen ble de nye produksjonshusene spredt over et større område.
Arbeidsstokken bestod av mellom 16 og 50 arbeidere. 17 mennesker har omkommet i kruttverket. Den største ulykken inntraff 7. mai 1919, da sju mennesker omkom. Den siste ulykken, 30. desember 1976, krevde to menneskeliv. Denne tavlen som gutta her studerer viser navnene på de omkomne.
Enda et skilt som barna syntes var tøft. Og en benk hvor man kan ta en hvil eller spise lunsjen sin :)
Snart i bunnen av dalen hvor man kan snu og ta samme veien tilbake om man vil det.
Absolutt en spennende tur for barn også, anbefales!
Takk for turen 

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar