torsdag 14. mai 2020

Nordmarka på langs med Packraft og barn

Nordmarka har mange vann og det er mange muligheter for å finne spennende padleruter. Mange padler gjerne den klassiske padleturen "Nordmarka på langs" fra Mylla til Øyungen, noe vi også gjorde i 2017. Men sommeren 2019 ønsket vi variasjon og valgte derfor å starte padlingen på Tverrsjøen og avslutte den i Elvann. Turen startet da ved parkeringen på Tverrsjøstallen, og endte opp på Elsnes i Hakadal. Til sammen padlet vi 18 vann ved å følge denne ruten. Dette er en kjempe fin padlerute med mange flotte leirplasser, gode fiskemuligheter og ikke minst en nydelig natur. Det er rett og slett fantastisk at man ikke trenger dra langt fra Oslo for å finne villmarksfølelsen - hurra for kortreist sier vi!


RUTEBESKRIVELSE

Tverrsjøen – Skarvvatnet – Buvatn – Pershusvatnet – Finntjern – Aklangen – Katnosa – Storløken – Krokløken – Vesle Sandungen – Store Sandungen – Hakkloa – Bjørnsjøen – Fortjern – Helgeren – Trehørningen – Langvann - Elvannet

Antall vann padlet: 18
Varighet: 3-5 dager
Fysisk: Uten barn middels krevende. Med mindre barn er det ganske krevende da det innebærer mye tyngre bæringer mellom vannene. Man kan lett tilpasse ruten etter dagsform, vær og hvor man har lyst å overnatte. Men anbefaler at man faktisk bruker litt tid så man rekker å nyte ordentlig den vakre naturen som Nordmarka har å by på.

Dette er en tur hvor det skjer mye. Man får padlet mange vann, men det er også mange bæringer. Dersom du liker flott natur, fysisk aktivitet og at det skjer litt så er dette turen for deg. Både kano og Packraft kan brukes. Første gang vi padlet Nordmarka på langs brukte vi kano, men denne gangen hadde vi lyst å prøve med packrafter. Det angret vi ikke på.

Det er en også en kjempe fin tur med barn. Vi hadde med barna våre på 5 og 8 år. Det en fordel at barna er så store at de orker å gå noen kilometer på egenhånd. De bør også ha vært med på noen padleturer fra før og være trygg + trives med det. Selv om turen er tyngre med barn (mye mer utstyr å bære og mer hensyn å ta) så kan vi skrive under på at det er verdt det. Turen gir skikkelig samhold da det kreves innsats av både store og små for framdrift. Men det er mye å oppleve underveis, og barna kommer garantert til å kjenne på mestring. Anbefales!TURBESKRIVELSE SOMMEREN 2019

Dag 1: Tverrsjøen - Skarvvatnet - Buvatn - Perhusvatnet

Selve padlingen startet altså på Tverrsjøen som ligger rett ved parkeringsplassen på Tverrsjøstallen. Tverrsjøen er vann nummer to i Nordmarksvassdraget, altså en del av Akerselva nedslagsfelt. Vannet er lett tilgjengelig og har mange tilrettelagte rasteplasser og teltplasser rundt vannet. 

Her startet altså eventyret vårt, ved Tverrsjøen. Storebror padlet sin egen packraft med lillesøster foran. 

Vi valgte å la barna padle sin egen packraft på denne turen. Og så hadde vi med tau og tauet de når det trengtes. Dette viste seg å fungere veldig bra for oss. Det finnes også packrafter beregnet for 2 personer slik man kan ha barna i samme packraft. Det er altså flere muligheter når man ønsker ha med barn på packrafttur. Men det er alltid lurt å teste på forhånd med bagasje for å se hva som fungerer for dere før man legger ut på skikkelig langtur. 

 Vi padlet til sør-vest enden av Tverrsjøen og gikk på land der. 

Fra Tverrsjøen gikk vi på sti sydover ca. 500 meter ned til Skarvvannet. En veldig grei bæring når man bare kan ta packraften rett opp på ryggen. Mannen tok barna's packraft. Storebror bar en liten sekk, mens lillesøster slapp å bære noe på denne turen. Sekken som storebror hadde på ryggen inneholdt drikke og snacks til barna slik de hadde det lett tilgjengelig under hele turen. Det er viktig med jevnlig påfyll av energi for å holde humøret oppe :)

Vel ute på Skarvvanet. Skarvvannet ligger øst for Perhusfjellet stupbratte vegg og det er flott og vill natur rundt vannet. Der fikk vi følelsen av å være langt inne i marka, da ingen mennesker var å se. I Skarvvatnet padlet vi til demningen i sydenden av vannet. 

Mellom Skarvvannet og Buvann er det en kort bæreetappe på rundt hundre meter. Det er en del stein og røtter på stien men ikke noe problem å gå der med packraft på ryggen. Vi har gått der med kano før, og det kan jeg skrive under på er mye mer slit…

Buvann er også et fint vann. Lite hytter å se og flott vill natur. Dette er et av mine favorittområder i Nordmarka. Buvann og Perhusvann er også en av de få padlebare overgangene i Nordmarka på langs.

Ved Perhusvann er det mange idylliske små øyer og odder, og mange fine leirplasser. Og i vest strekker Perhusfjellet seg flere kilometer langt. 

Vi valgte slå leir ved Perhusvann første natten, det er alt for fint der til å bare padle forbi… 

Barna hjalp oss gjerne med å sette opp teltene. Kjekt med god hjelp, og hyggelig gjøre ting sammen.Ved å la barna få delta i praktiske oppgaver føler de seg inkludert og at de bidrar i fellesskapet. Det gir selvtillit og gjerne god stemning. Vinn vinn for alle! Etterpå var det godt å slappe av i hengekøyen.

Etter en lang dag ute smakte det godt med taco til middag. Etterpå prøvde storebror fiskelykken, han hadde lyst på fisk til kveldsmat. Det ble dessverre ikke noe fisk, men han prøvde så godt han kunne. 

Vi hadde forøvrig med to telt på denne turen. Vi gjorde det slik for å få fordelt vekten best mulig mellom packraftene. Og så byttet vi litt på hvem som sov sammen. Dag 2: Pershusvatnet - Finntjern - Aklangen - Katnosa


Neste dag ble det en god og lang frokost før vi pakket sammen leiren for å padle videre.

Startet med en kort padling bort til demningen i sydenden av Pershusvannet. Fra demningen i sydenden av Pershusvannet er det ca. 800 meter på sti ned til Aklangen. Men her anbefaler jeg at man heller går ned til østenden av Finntjern, det er en kort bæring. Finntjern er veldig fint og verdt å få med seg. 
Nå er vi inne i Spålen-Katnosa naturreservat. Dette er Nordmarkas største reservat og omfatter et typisk nordmarkslandskap med vide skogkledde åser og store vann, brutt av bratte skrenter og forkastninger, særlig lengst i sør. Pershusfjellet er reservatets mest fremtredende formasjon med sin til dels stupbratte østside.

 I finntjern padlet vi et par hundre meter til der skiløypa går i land. Litt grunt, men vi kom oss greit  igjennom der og det er et utrolig sjarmerende tjern som er verdt å få med seg. Kan være lurt med padlesko eller sandaler her da det er litt myrete. Men det går fint å gå der bare man tåler bli litt bløt på beina.

Bæreetappen fra Finntjern til Aklangen er på ca 1 kilometer på steinete sti. Den etappen mintes vi som et skikkelig slit sist gang vi var der, og hadde med kano. Men med packrafter gikk det veldig raskt og greit. 

Aklangen padler vi på grensen mellom Buskerud og Oppland, og den fortsetter nedover Katnosa. Aklangen har en fin beliggenhet, mellom to lave åser - prekestolen i sør og aklangsbrenna i Nord. Aklangen er vann nummer syv i Akerselva-vassdraget. Her ble det fløtet, og både i elva og langsmed Aklangens bredder kan man finne mange minner fra den tiden. 

I Aklangen så vi spor etter bever flere steder langs vannet. Det er dessverre ikke så mange teltplasser å velge i langs vannet, men det skal være to fine teltplasser på vestsiden. Aklangen er kjent for bra fiske, og det skal være bra med ørret, røye og abbor.


Mellom Aklangen og Katnosa er det padlebart og ingen bæring. Katnosa er et av de største vannene i denne delen av marka. Vannet har tilsig fra Spålselva i vest og fra Aklangen i nordvest. Katnosa har en bra bestand av ørret, abbor og røye så her bør man finne fram fiskestangen. Det kan ofte være mye vind og gromsete sjø i Katnosa, da er det isåfall lurt å padle langs land hvor det gjerne bølger mindre. Vi var heldig og hadde blikkstille vann denne fine august dagen. I Katnosa er det flere øyer som er kjempe fine for overnatting. Vi fant et fint sted ikke så alt for langt unna demningen denne gang, hvor vi slo leir for natten.

Alltid kjekt å komme fram til leirplass etter en lang dags padling.

Kvelden ble brukt til bade, spise og leke. Barna trivdes godt på denne plassen, de hadde god plass til å boltre seg rundt. 

Og krype ned i soveposen etter en lang dag ute i frisk luft gjør utrolig godt :)

En nydelig kveld ved Katnosa!


Dag 3: Katnosa - Storløken - Krokløken - Vesle Sandungen - Store Sandungen - Hakkloa

Neste dag startet vi med en kort padling bort til Katnosadammen. Der har Den Norske Turistforening  en fin ubetjent hytte hvor kan man forhåndsbooke soveplass om man ønsker det. Vi valgte å kun sove i telt på denne turen. Men hytta er kjempe fin og et godt alternativ for de som har lyst på ei natt under tak på turen.

Fra Katnosa til Sandungen er det ca 4 kilometer på skogsbilvei. Man kan velge gå hele veien, eller man kan padle Storløken og Krokløken for å korte ned bæringen litt. Vi gikk for å padle mest mulig på denne turen så vi valgte det siste. Det angret vi absolutt ikke på. Det er en litt mer utfordrende og spennende rute. Vannene var også kjempe fine. Her er bilde fra bæringen fra Katnosa til Storløken. Litt veltede trær i stien vi måtte klatre over, men slikt synes barna bare er utfordrende og morsomt.

Vel nede i Storløken, som var veldig fin. 

Mellom Storløken og Krokløken var det et lite stryk som var morsomt å padle, selv 9 åringen fikset det fint. Lillesøster foretrakk å heller gå ved siden av på land der. 
Litt vassing måtte til på et par steinete parti lenger ned, men er man ikke redd for litt utfordring er det absolutt verdt å ta dette veivalget. Det er lurt med padlesko når man går i vannet, og passe seg så man ikke snubler pga løse steiner. Mannen sklei engang og skrapet opp leggen litt, men det gikk heldigvis fint.

I krokløken tok vi en ekstra runde for å se oss rundt, veldig idyllisk sted. Og vi var veldig heldig med været den dagen så storkoste oss. 

Etter padlet i land så var det å ta fatt på den lengste og desidert tyngste bæreetappen på turen, nemlig til Vesle Sandungen. Det er ca. 3 – 3.5 kilometer på grusvei ned til Vesle Sandungen. Jeg skal ikke lyve, den etappen var tung. Både jeg og mannen bar på grenseland til hva vi klarte. 

 Så snart vi så Vesle Sandungen peilet vi oss på raskeste sti ned til vannet. Det var utrolig godt å komme seg ut på vannet igjen.


Kort padling fra Vesle Sandungen til Store Sandungen, padlet da under en liten bru mellom vannene.


Store Sandungen er markas 6 største vann. Vi padlet østover og hadde utsikt mot Sandungen gård og Løvenskiolds hytte, før vi rundet Skysskafferodden. Deretter padlet vi i trangt sund forbi noen småøyer til vi gikk i land ved Hakkloa dam.


Gjennom slike trange sund er det gøy å padle. 

Ned fra Store Sandungen til Hakkloa gikk vi ca 1,3 kilometer på skogsbilvei. 

Hakkloa ligger nordøst for Kikutstua og er et av de større vannene i den nordlige delen av Nordmarka. Vannet har største dybde på 56 meter, det gjør vannet til det nest dypeste i marka. Helt i sør renner Hakkloelva ned til Bjørnsjøen. 

I Hakkloa var vi veldig klar for å slå leir. Der var vi heldig å fant en fin odde å telte på ganske kjapt. Vi var kjempe slitne og glad vi slapp å lete etter teltplass. Det var veldig godt å få satt opp teltene, hvile litt og spise en god middag. 

 Vi  hadde en nydelig kveld med fisking og solnedgang. 
  
 Hakkloa altså, utrolig vakkert! Vi er heldig som ikke trenger å dra langt for å oppleve slik flott natur. 


Dag 4: Hakkloa - Bjørnsjøen - Fortjern - Helgeren

Neste morgen startet med lang og god frokost. Lapper med bacon er super turmat som alltid faller i smak hos barna. Og det er viktig med barn som spiser godt på en slik tur hvor man er såpass aktiv. 


Vi måtte være veldig fornuftig med hva vi hadde med på denne turen. Leker måtte være igjen hjemme, men de hadde med spikkekniv, et blad å lese i og litt tegnesaker. Her lagde jentungen seg pinnefigurer og hus til de, og hadde det veldig kjekt. Barn klarer seg med utrolig lite bare de tar fantasien til hjelp. 

Dag 4 startet med kort padling før vi gikk i land for å gå til Bjørnsjøen. 

Fra man går i land i Hakkloa er det ca. 2 km ned til Kikutstua og Bjørnsjøen. Vi fant masse markjordbær langs veien, til barna's store glede. 

Kan anbefale en stopp på Kikutstua, trur aldri kald brus og skolebolle har smakt så godt. Det ble også sørlandschips og is, så vi koste oss veldig. På kikutstua er det også mulighet for å bestille overnatting for de som ønsker det, den driftes av Skiforeningen

Etter skikkelig energipåfyll satte vi ut i Bjørnsjøen. Bjørnsjøen har flott vegetasjon rundt vannet og har flere små øyer som det er spennende å padle rundt. Hakkloelva sørger for det meste av vanntilførselen, mens Bjørnsjøelva fører vannet videre ned gjennom Bjørnsjøhelvete, til Skjærsjøen.

Vi padlet østover mot Fortjern. For å komme inn i Fortjern måtte vi padle under en liten bru, en opplevelse i seg selv. 

To eventyrere på tur. De imponerte stort med sitt pågangsmot må vi si. Fint å se hvor kjekt de hadde det sammen i packraften.

 Fortjernet er utrolig fint. Det er smalt, kryr av vannliljer og har tett skog langs vannet.

Vi gikk i land nordøst i Fortjern, og hadde en ganske kort bæring på rundt 300 meter til Helgeren. Her bidro storebror ekstra, og bar packraften sin over hodet. Packraften veier under en kilo, så liten å lett å dra på. Men selv om den er liten og lett så har den en lastekapasitet på  hele 120 kilo. Kjempe fin packraft for barn da den er veldig lett å padle.

Helgeren er et av de største vannene i Marka. Men Brannodden som stikker ut på østsiden av vannet, hindrer full utsikt fra den ene enden til den andre.

 På leting etter leirplass! Til å være så stort vann er det litt få leirplasser, men fordelen igjen er at det ikke er blant de mest besøkte vannene i marka så her kan man ha muligheten til å være uforstyrret. Vi valgte å slå leir der siste natten, og så ikke et eneste menneske på vannet den tiden vi var der.


Så var det sette opp leir igjen, med god hjelp fra barna. Det er kjempe fint at barna får bidratt mest mulig på det praktiske, det gir de mestring og felleskapsfølelse.

Kvelden var kjempe fin. Vi badet, vi spiste god mat og slappet av. Ikke ante vi at det på natten skulle bli ett skikkelig heftig tordenvær. Heldigvis hadde barna sovnet før det startet, og de sov seg igjennom mesteparten. Tordenværet holdt på i godt over to timer, så det ble litt lite søvn på meg den natten. Men om morgenen var været mye bedre heldigvis. Dag 5: Helgeren - Trehørningen - Langvann – Elvannet


Neste morgen startet vi med en kort padling til Sølvvika. Ved lav vannstand kan man her se tunnelutløpet der vannet som er overført fra Trehørningen, kommer ut. En gammel demning som vanligvis ligger under vannflaten, skiller Sølvvika fra resten av Helgeren når vannet av ulike årsaker blir tappet ned.

Dagens første bæreetappe til Trehørningen. Bæreetappen er på ca 1 kilometer, mesteparten gikk på grusvei.

Trehørningen ligger i den østlige delen av Nordmarka i Oslo. Vannet har mange smale viker og er et kjempe koselig vann å padle. Flere fine leirplasser. Vi gikk i land slik at det var kort vei til grusveien, er da ca 1 km å gå videre til Langvann.
.

Langvann er beliggende dels i Nittedal og dels i Oslo. Langvann er ikke så spennende å padle egentlig, er mest en transportetappe. Men spennende å tenke på at her ble det spilt inn scener fra siste James Bond filmen i fjor vinter.

 I enden av Langvann er det bare å gå over grusveien så kommer man til Elvann, turens siste vann.

Elvann ligger også på grensa mellom Nittedal og Oslo kommune. Vannet får tilsig fra Langvann i sør og noen mindre bekker. Vannet i Elvann renner via Ela ut i Nitelva. Flere fine teltplasser langs vannet og på et par av øyene. Vi padlet nordover, der gikk vi i land ved demningen.

Vel framme ved demningen var barna fornøyde med å ha kommet i land, etter å padlet over 18 vann totalt. De hadde all grunn til å være stolt over egen innsats og fortjente virkelig applaus. 

Fra Elvann er det litt over 2 kilometer ned til Elnes hvor bilen vår sto parkert.


GREIT Å VITE
 • Det letteste er å kjøre opp Svenåveien fra Toso på Jevnaker til utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen (ca 6 km å kjøre opp fra Esso stasjonen). Det er bompenger for å kjøre på Svenåveien, betales via SMS. Det er en stor parkeringsplass på Tverrsjøstallen.
 • På denne turen må man nesten ha bil da kollektivt blir veldig tungvint. To biler er praktisk siden start og slutt er to forskjellige steder, eller man kan få noen til å kjøre seg.
 • Det er mange fine fiskemuligheter underveis. De største fiskevannene er Tverrsjøen, Skarvvannet, Buvannet, og Pershusvannet. Vannene domineres av abbor, sik og ørret. Det finnes også røye i Skarvannet. Husk å kjøpe fiskekort. Fiskekort nord i Nordmarka finner du herFiskekort sør i Nordmarka finner du her.
 • Du må regne med å bli våt på beina. Vi brukte padlesko av neopren da vi vandret i myrdragene. Eller ta med sandaler som tåler vann. 
 • Husk solkrem og myggmiddel. Mygghatt kan være lurt å ha, det kan være mye mygg i perioder. 
 • Tenk nøye over hva du tar med på turen og pass på at sekken ikke er alt for tung. Det vil du sette pris på når du bærer mellom vannene.
 • Packraft egner seg veldig godt til denne turen. Det kan være tungt å bære alt på ryggen de lengste bæreetappene, men på de mindre etappene er det veldig raskt og enkelt å forflytte seg fra et vann til et annet.
 • Mannen sin packraft har noe som heter TiZip. Det gjør det mulig for oppbevaring av utstyr inne i tubene i selve packraften. Dette gjør at man kan frakte større mengder utstyr uten at det tar opp sitteplass. Siden vi hadde med barn på turen så var den ekstra oppbevaringsplassen for utstyr gull verdt. I tillegg hadde vi med hver vår store sekk som vi festet foran i packraftene. 

Så anbefaler vi padle Nordmarka på langs med barn?
Absolutt! Men det krever sine forberedelser og innsats hos alle. Det var mange bæringer, noen av dem ganske tunge og kronglete. Vi kjente det godt i musklene. Vi måtte tåle å bli både våt og gjørmete på beina. Og noen myggstikk rikere. MEN alle utfordringene underveis var det som gjorde turen ekstra spennende og de var en viktig del av opplevelsen. Det vi likevel husker aller best var samholdet i familien. Gleden over være sammen. Og søskenkjærligheten som blomstret. Og den fantastiske fine naturen, hurra for kortreiste turer sier vi!

PS! 
Du kan også følge våre turer på:
https://www.facebook.com/markaglede/


Tiden går så fort på tur, men minnene vil vi alltid ha ♥

9 kommentarer:

 1. Hei! Dette var inspirerende å lese! Veldig gøy man kan dra ut på en sånn tur så nært Oslo. Spreke og flinke barn dere har! Vi har teltet endel de siste årene, men har holdt oss til kortere turer i nærområdene der vi bor. Kanskje vi kommer oss lengre avgårde i år. Har lest bloggen din i flere år og setter stor pris på den! Takk for at du deler!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Irene. Tusen takk, så hyggelig å høre at dere har fulgt oss i flere år! Ja dette er en fantastisk fin tur altså, og så nært Oslo som du sier. Man trenger slettes ikke dra langt for å oppleve et lite eventyr :-) Håper dere får en fin sommer med både små og store opplevelser! Monica

   Slett
 2. Forresten, anbefaler du packraft heller enn kano til turer med barn i marka? Har hørt de kan være vanskelige å styre, men har aldri prøvd en.

  SvarSlett
  Svar
  1. Begge deler fungerer fint :-) Vi har både kano og packraft og varierer hva vi bruker etter type tur og oppakning. På denne turen brukte vi packraft da det gjorde bæringene mellom vannene mye enklere. Og de var det mange av... Enkelte av bæringene på "Nordmarka på langs" er ganske kronglete med mye stein, røtter og veltede trær på stiene så det krever en del å trille kanoen der. Men siden packraftene bare kan løftes oppå ryggen sammen med sekken syntes vi det var mye enklere. Dog det krever at du pakker ganske lett... Har du små barn er det kanskje enklest med kano, der er det veldig god plass til utstyr og hele familien kan få plass sammen. Jeg synes packraft er veldig enkelt og gøy å padle. Med sekk eller barn foran blir de veldig retningsstabile. Uten noe vekt foran er de noe mer vinglete ja, men stort sett har jeg med sekk på packrafttur uansett :)

   Slett
 3. Takk for svar! Merker at ungene har blitt litt større og det er lettere å komme seg litt lengre unna! Prøver å finne en balanse med ikke alt for mye stash �� Men en farkost til vann hadde vært veldig gøy!

  SvarSlett
 4. Jeg er imponert, så ut som en fantastisk tur og for noen flinke barn også. Inspirerende! Hilsen Åshild.

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 6. Flott inspirasjon for tur, skulle gjerne hatt kart over turen. 😊

  SvarSlett